D.I.C. Veritas

Tanjug, 14.04.2015., Naučni skup „Srbi u Hrvatskoj od konstitutivnog naroda do nacionalne manjine“

Udruženje Srba iz Hrvatske organizovaće danas povodom 20. godišnjice progona Srba iz Hrvatske naučni skup “Srbi u Hrvatskoj od konstitutivnog naroda do nacionalne manjine”.

Udruženje Srba iz Hrvatske organizuje skup u saradnji sa Srpskim kulturnim društvom “Zora” i Institutom za političke studije, a uz pomoć Uprave za dijasporu i Srba u regionu, u čijim prostorijama će biti održan.

Na skupu će, kako je najavljeno, učestvovati više od 20 akademika, istoričara i samih učesnika ratnih događanja od 1990. do 1995. godine.

Oni, prema najavi, treba da daju odgovore na nekoliko suštinskih pitanja – šta se sve dešavalo sa srpskim narodom u Prvom i Drugom svetskom ratu, a posebno u građanskom ratu prilikom razbijanja SFRJ, koliko su bile tragične posledice Drugog svetskog rata za srpski narod regiona, a naročito za neke njegove delove, šta je bio glavni povod za početak građanskog rata u Hrvatskoj, koje su posledice donošenja hrvatskog Ustava iz 1990. prema kome su Srbi izgubili konstitutivnost i proglašeni za nacionalnu manjinu…

Iz tog udruženja poručuju da nauka treba da da odgovore na ta pitanja, jer bez takvog pristupa nema valjanog rešenja problema srpskog, ali i ostalih naroda na ovim prostorima.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.