D.I.C. Veritas

Tanjug, 17.09.2014., EU: Politička igra hrvatskog poslanika

BRISEL – Evropska komisija ne shvata ozbiljno izjavu hrvatskog poslanika u Evropskom parlamentu Andreja Plenkovića o ugroženosti hrvatske manjine u Srbiji, rečeno je Tanjugu u sedištu EU.

“To je pokušaj samoreklamiranja na koji svaki poslanik ima pravo, ali mi nemamo nameru da ulazimo u političke igre sa njim”, rekao je za Tanjug funkcioner EU koji je insistirao na anonimnosti.

Potpredsednik Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta i član HDZ Plenković je juče na prvom jesenjem zasedanju EP u Strazburu tražio zaštitu prava Hrvata u Srbiji, koja su po njemu ugrožena upornim pokušajima vlasti da “razvodne” hrvatski nacionalni identitet.

Sagovornik Tanjuga je podsetio da Komisija veoma pažljivo prati stanje u vezi sa pravima nacionalnih manjina u Srbiji i da u poslednjih nekoliko godina nisu zabeleženi slučajevi sistematskog ugrožavanja ni jedne od njih, pa ni hrvatske.
“Uostalom, za malo više od dve nedelje će izaći godišnji izveštaj Komisije o napretku Srbije u evropskim integracijama u kome će naša ocena biti detaljno izložena”, rekao je Tanjugov izvor.

Do tada iz EK neće biti zvaničnog reagovanja na Plenkovićeve reči, dodao je on.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.