D.I.C. Veritas

“Tanjug”, 18.06.2012. Sedam Srba ekshumirano iz grobnice u Bihaću

BANJALUKA – Posmrtni ostaci sedam Srba, poginulih u proteklom ratu, koji su ekshumirani iz masovne grobnice u kasarni, kako navode mediji u RS, takozvane armije BiH “Adil Bešić” u Bihaću, a identifikovani u Zavodu za sudsku medicinu Republike Srpske, ispraćeni su danas sa Spomen-kosturnice na banjalučkom Novom groblju.

“Očekujemo snažniju reakciju međunarodnih faktora da pokažu da su pravični na ovom slučaju, a vojne strukture u BiH koje sada upravljaju takvim objektima treba da se zabrinu i provere da li još slučajno u toj kasarni ima grobova ili masovnih grobnica na drugim mestima”, istakao je ministar rada i boračko-invalidske zaštite Petar Ćokić, prenela je RT Republike Srpske.

On je rekao da bi ovaj slučaj postao “planetarno pitanje” da se kojim slučajem dogodilo u nekom od vojnih objekata Vojske RS, gde bi se krivica opet pripisala Srbima i Srpskoj. “Neverovatno zvuči činjenica da je i ta kasarna bila mesto za masovnu grobnicu, što znači da su ovi srpski vojnici i civili odnekud dovedeni i verovatno zadržavani u tom prostoru, bili mučeni i na kraju ubijeni”, istakao je Đokić.

Ministar je rekao da je neverovatno da neko dugo godina nije želeo da o tome javno progovori i upre prstom u mesto masovne grobnice u kasarni, gde ljudi svakodnevno dolaze na posao. “Zato smo danas odlučni da progovorimo jezikom istine koristeći činjenice da su, nažalost, i vojni objekti bili mesta za masovne grobnice u Federaciji BiH i da je to prošlo u neverovatnoj tišini”, naglasio je on.

Đokić je poručio da je Republika Srpska izrazito nezadovoljna radom Instituta za nestala lica BiH, jer još potražuje 1.695 nestalih vojnika i civila, dok 610 ekshumiranih tela u tri spomen kosturnice u Republici Srpskoj još čeka na identifikaciju.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.