D.I.C. Veritas

Tanjug, 19.05.2015., Европски суд за људска права у Стразбуру одбија представке српских грађана ради повраћаја имовине у Хрватској

Представке српских грађана поднете Европском суду за људска права у Стразбуру ради повраћаја имовине у Хрватској одбијају се због процедуралних разлога.

То је навела Адвокатска канцеларија Ристић и позвала владе Србије и Хрватске да предузму одређене кораке за решавање тог проблема.

Како је речено на конференцији за новинаре у Прес центру Танјуга, према правилу 47, које је ступило на снагу 1. јануара 2014. године, представници Хрватске у секретаријату суда могу да одбаце представку као неисправну или непотпуну.

То значи да представке српских грађана уопште не стижу до судија, које би о њима мериторно одлучивале, већ се поступак зауставља у секретаријату, а на ту одлуку секретаријата не постоји право жалбе.

Адвокат Зоран Ристић рекао је да је од увођења правила 47 одбијено 90 одсто апликација јер су биле формално неисправне и да се о њима није ни расправљало.

Према његовим речима, таква пракса претендује да добије облике афере јер се грађани и правна лица у земљама бивше Југославије сматрају грађанима другог реда у Стразбуру, до којег се долази кад се прођу све правне процедуре у Хрватској.

То значи да грађани и правна лица, да би стигла до Стразбура, морају да прођу процедуру од општинског односно трговачког суда до уставног суда у Хрватској, за шта је потребно седам до девет година, а што је, према Ристићевим речима, унапред изгубљена битка.

“Само да би били одбијени и пре мериторног одлучивања. Морамо да дигнемо глас и спречимо то да се права на имовину обичног грађанина не остварују”, рекао је Ристић и додао да ово није напад на Хрватску већ жеља да се унапреде права грађана Србије.

Ристић је рекао да се грађанима Србије имовина мора вратити и да се у Хрватској мора извршити повратак имовине под истим условима које имају и грађани Европе и Хрватске.

Адвокатица Гордана Керкез рекла је да овакав поступак може да отвори сумњу у независност и сврху суда у Стразбуру.

“Грађани више немају гаранцију да ће, ако су прошли поступак пред националним судовима, о повратку имовине расправљати у суду у Стразбуру”, рекла је Керкез.

Она је навела да адвокатска канцеларија тим путем не алудира да је суд пристрасан орган и да има мане у раду, већ да мора да постоји систем контроле, али и да се нада и поверење српских грађана у суд у Стразбуру, морају свести у реалне оквире.

Адвокат Милош Ристић рекао је да је ово апел владама Србије и Хрватске да направе кораке да би се решила горућа питања међудржавних односа.

На конференцији је речено да су грађани и правна лица провели године у процесима на хрватским судовима, да су потрошили велики новац, а да је могуће и да не изађу пред суд у Стразбуру.

“Биће више од 7.000 таквих апликација, питамо се каква ће бити њихова судбина”, рекао је Ристић.

(Танјуг)

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.