D.I.C. Veritas

“Tanjug”, 19.06.2012. Za zločin u Belom Manastiru 36 godina zatvora

BEOGRAD – Odeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu osudilo je na ukupno 36 i po godina zatvora četvoricu bivših pripadnika SUP-a Beli Manastir zbog ubistvo najmanje šest civila u toj hrvatskoj opštini 1991. godine.

Sud je prvooptuženog Zorana Vukšića osudio na maksimalnu kaznu zatvora od 20 godina, jer je utvrđeno da je počinio krivična dela za koja se tereti. Drugi optuženi Slobodan Strigić osuđen je na kaznu od 10 godina zatvora, Branko Hrnjak na pet godina, a Velimir Bertić na godinu i šest meseci zatvora.

Predsedavajući sudskog veća Dragan Mirković naveo je da su potvrđeni navodi optužnice da su Vukšić, Strigić, Hrnjak i Bertić, kao pripadnici Jedinice za posebne namene iz sastava policijskih oružanih grupacija SAO Istočna Slavonija, Baranja i Zapadni Srem ubili najmanje šest civila nesrpske nacionalnosti.

Na teret im se stavljaju i protivzakonita zatvaranja, povređivanje telesnog integriteta, zastrašivanje, teror, mučenja i nečovečna postupanja.

Državno tužilaštvo Hrvatske ustupilo je 2008. godine Tužilaštvu za ratne zločine Republike Srbije Taj predmet Županijskog suda u Osijeku, na osnovu Sporazuma o saradnji u progonu učinilaca krivičnih dela ratnih zločina, zločina protiv čovečnosti i genocida.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.