D.I.C. Veritas

Tanjug, 19.08.2015., Istraga protiv bivših pripadnika JNA, TO i milicije RSK

Splitsko državno tužilaštvo pokrenulo je istragu protiv osmorice nekadašnjih komandira bivših JNA, teritorijalne odbrane, vojske i milicije Republike Srpske Krajine, tereteći ih za zločine protiv civilnog stanovništva od avgusta 1991. do avgusta 1995. i za naređivanje napada na naselja u Šibensko-kninskoj županiji, prenela je Hina.

ZAGREB – Splitsko državno tužilaštvo pokrenulo je istragu protiv osmorice nekadašnjih komandira bivših JNA, teritorijalne odbrane, vojske i milicije Republike Srpske Krajine, tereteći ih za zločine protiv civilnog stanovništva od avgusta 1991. do avgusta 1995. i za naređivanje napada na naselja u Šibensko-kninskoj županiji, prenela je Hina.

Prema nezvaničnim podacima, navodi hrvatska novinska agencija, istragom je obuhvaćen i penzionisani general Borislav Đukić koji je, kako su tada javili crnogorski mediji, 18. jula uveče uhapšen po hrvatskoj poternici na aerodromu Tivat.

Za Đukića Hina navodi da je bio komandant 21. brigade 9. kninskog korpusa JNA, da je u Crnoj Gori uhapšen zbog rušenja brane Peruča i da se sada “nalazi u postupku izručenja Hrvatskoj”.

Tužilaštvo osmoricu tereti za ubistva 117 civila, silovanje tri žene, uništavanje objekata i proterivanje stanovništva.

Prema navodima tužilaštva, pošto bi “deo naselja okupirali, okrivljeni su izdavali naredbe da se iz tih okupiranih naselja artiljerijom tuku civilna naselja nastanjena građanima hrvatske nacionalnosti pod kontrolom hrvatskih oružanih snaga”, i “znali su da njihovi podređeni preostalo stanovništvo hrvatske nacionalnosti na okupiranom području sistematski ubijaju, tuku, zlostavljaju i muče, te da siluju žene”, kao i da “pale miniraju, ruše i na druge načine uništavaju stambene, ekonomske i katoličke verske objekte”.

Oni se terete da “nisu preduzeli potrebne radnje da takvo ponašanje podređenih spreče”.

Tužilaštvo navodi da je “mnogobrojno stanovništvo proterano iz okupiranih naselja i uništen veliki broj stambenih, ekonomksih, verskih i kulturnih objekata sve do vojnopolicijske akcije ‘Oluja'”.

Predloženo je da se sedmorici okrivljenih odredi istražni zatvore jer se nalaze u besktvu i zbog posebno teških okolnosti počinjenja krivičnog dela, dok je protiv jednog osumnjičenog istražni zatvor već određen, navodi Hina.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.