D.I.C. Veritas

Tanjug, 29.09.2014., Osijek: Gojko Eror pomilovan

Osijek — Gojko Eror, optužen za ratni zločin u Berku 1991. i 1992. godine nad civilnim stanovništvom hrvatske nacionalnosti, pomilovan je i pušten na slobodu.

Državno tužilaštvo u Osijeku prekvalifikovalo je optužnicu u oružanu pobunu, posle čega je optužnica odbačena, a primenom Zakona o pomilovanju Eror je pušten na slobodu.

Kako je za agenciju Hina potvrdio portparol osječkog Županijskoga suda Miroslav Rožac, optužnica je odbačena u nedostatku dokaza i prekvalifikovana u oružanu pobunu.

Zamenik državnog tužioca izmenio je optužnicu pošto je utvrdio da na osnovu iznesenih dokaza u postupku i odbranom optuženog nije utvrđeno da je počinio ratni zločin u Berku.

Rožac je istakao da Eror ima pravo da uloži žalbu i na prekvalifikovanu optužnicu u oružanu pobunu i primenu Zakona o pomilovanju, što znači da može da zatraži ponavljanje postupka radi dokazivanja svoje nevinosti.

Potvrdio je i da ima pravo da traži odštetu od hrvatske države za vreme provedeno u zatvoru.

Gojko Eror, Srbin iz Hrvatske, bio je u osiječkom zatvoru od proleća ove godine, kada je na osnovu evropskog naloga za hapšenje izručen sa Malte, gde je živeo proteklih 11 godina. Na početku suđenja u osječkom županijskom sudu izjavio je da se ne smatra krivim za zločine u Berku, selu pored Vukovara.

Iz zatvora je pušten 16. septembra.

Hrvatska je tražila njegovo izručenje pod optužbom da je bio povezan s nestankom najmanje 17 ljudi u Berku tokom Domovinskog rata, a on se izručenju nije protivio.

Optužnica protiv njega i još 34 osobe, osumnjičene za ratni zločin, podignuta je još 2006. godine.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.