D.I.C. Veritas

Tanjug, 30.04.2014., NI 19 GODINA KASNIJE BEZ OSUDE: Sutra parastos za nastradale Srbe u akciji “Bljesak”

U Crkvi Svetog Marka sutra će biti služen parastos povodom 19 godina od stradanja Srba – 1 .i 2. maja 1995. godine u Zapadnoj Slavoniji, u akciji “Bljesak” hrvatskih oružanih snaga.

Hrvatske oružane snage izvršile su tada “agresiju na srpsku oblast Zapadna Slavonija, u sastavu Republike Srpska Krajina u vreme kada je ova oblast bila pod zaštitom UN”, saopštio je danas dokumentaciono -informativni centar “Veritas”.

Na evidenciji tog centra “nalaze se imena 283 poginulih i nestalih Srba iz ove akcije, od kojih su 104 civila i 11 milicionera a među žrtvama je 55 žena, kao 11 osoba do 18 i 73 starijih od 60 godina” starosti. 

“Po završetku akcije, Hrvati su pokupili 168 leševa ubijenh Srba i pokopali ih uglavnom pod oznakom “nepoznat”, od kojih je u poslednje četiri godine ekshumirano 145 posmrtnih ostataka iz grupnih i pojedinačnih grobnica, od čega je 79 identifikovano”.

Od ukupnog broja žrtava do sada je rasvijetljena sudbina samo 122 lica, dok se među nestalima vodi još 163 lica, među kojima je 67 civila,od kojih je 28 žena, navodi “Veritas”.

Navodi se i da su “civili koji nisu mogli ili nisu želeli napustiti svoja ognjišta smješteni su u logore za civile, a za to vrijeme pravoslavni hramovi i srpska imanja su opljačkana, opustošena i uništena”.

Dodaje se i da je “oko 1.450 pripadnika Srpske Vojske Krajine zarobljeno, većina na prevaru uz pomoć zaštitnih snaga UN”.

“Hrvatski sudovi su osudili velik broj zarobljenih Srba na dugogodišnje kazne zatvore za svakovrsne ratne zločine, koje su izdržavali u zloglasnom zatvoru Lepoglava, a nekoliko desetina zarobljenika prošlo je višegodišnje specijalne torture u zatvoru Lora u Splitu”.

Hrvatski generali koji koji su, po nalogu Franje Tuđmana, Gojka Šuška, Janka Bobetka i Imre Agotića isplanirali i izveli akciju pod zvučnim nazivom “Bljesak”, još su na slobodi, ovenčani slavom hrvatskih nacionalnih heroja, podseća se u saopštenju.

Povodom 19 godina od akcije “Bjesak”, Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije izdaje zatražilo je od nadležnih organa Hrvatske “procesuiranje zločina nad nevinim srpskim civilima”.

Ističe i da ” slavljenje akcije Bljesak od strane zvanične Hrvatske, bez osude zločina i bez procesuiranja počinjenih zločinaca, nije put ka suočavanju s prošlošću i uspostavljanju normalnih odnosa između hrvatskog i srpskog naroda, koji je potreban i jednima i drugima”.

To udruženje u saopstenju ističe i da “porodice nestalih izražavaju nezadovoljstvo sporim ekshumacijama identifikacijama srpskih žrtava u Hrvatskoj”.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.