D.I.C. Veritas

Tanjug, 31.08.2012, Lompar: Raskinuti s politikom privilegija hrvatskim interesima

BEOGRAD – Srbija mora da utvrdi jedinstvenu politiku i strategiju borbe za zaštitu prava Srba u regionu koja podrazumeva diskonutinuitet sa politikom koju su vodili prethodna Vlada i predsednik države, ocenjeno je danas u raspravi koju je organizovao Srpski liberalni savet.

“Ponašanje bivše vlade i predsednika bilo je takvo da je privilegovalo hrvatske interese u kulturnoj, javnoj i drugim sferama našeg života” , izjavio je profesor dr. Milo Lompar, istakavši da je “u ovom trenutku odlučujuće da li će sadašnja Vlada i predsednik voditi politiku kontinuiteta ili diskontinuiteta”.

“Ukoliko vlada bude vodila politiku potpunog kontinuiteta, imaćemo i dalje apsolutnu privilegiju hrvatskih nad srpskim interesima u Srbiji, što se onda odražava i na Srbe van Srbije”, kazao je Lompar na skupu koji je bio posvećen položaju Srba u Hrvatskoj posle “Oluje”.

On je ocenio da je u trenutku zatvaranja Poglavlja 23 o pravosuđu i ljudskim pravima, vezanim za ulazak Hrvatske u EU, politika Srbije potpuno podbacila i objasnio da je “propušten najpovoljniji trenutak da se Hrvatska prisili da, služeći svojim interesima, učini nešto od onoga što je pravedno za Srbe u Hrvatskoj.”

Prema njegovim rečima, u srpskoj politici je fatalno i to što se “Srbi van Srbije instrumentalizuju za političke međustranačke obračune u Srbiji” i što ne postoji jedinstvena srpska kulturnu politika, kao širi plan državne politike, koja treba da “nastupa prevashodno sa srpskog stanovišta i univerzalizuje srpska prava.”

Lompar smatra da politika diskontinuiteta “podrazumeva i odbacivanje titoističkog nasleđa i vraćanje na ono što je bila srpska politika pre Jugoslavije”.

Janko Veselinović (DS): “Politika diskontinuiteta vrlo predvidljiva”

Bivši predsednik skupštinskog odbora za Srbe van Srbije Janko Veselinović (DS) je ocenio da je “politika diskontinuiteta već na pomolu, i to vrlo predvidljiva” i naveo da je ukinuto Ministarstvo dijaspore, pa sada o Srbima van Srbije niko ne brine, a nema ni sastanka sa liderima Srba u regionu koji je održavan svaka tri meseca.

“Predsednik Srbije je na svoju inauguraciju pozvao Veljka Džakulu koji je prisustvovao obeležavnju ‘Oluje', operacije proterivanja Srba iz Krajine, a vrlo ponizno se odnosi prema predsedniku Hrvatske koga, preko medija pokušava da pozove da se sastanu, a ovaj odgovara da on treba da se promeni”, kazao je Veselinović.

Dokaz takve promene je, kako tvrdi, i to što “niko iz vladajuće koalicije nije stao u zaštitu lidera SDSS-a Milorada Pupovca od napada predsednika Hrvatske (Ive Josipovića), ma šta o njemu mislili.”

“Nedopustivo je da jedan predsednik države deli lekcije na najgrublji način lideru jedne nacionalne manjine. Zamislite da Nikolić deli lekcije Pastoru, Kuntiću ili Ljajiću”, naveo je Veselinović.

On tvrdi da su “Demokratska stranka i predsednika Tadić bili previše tvrdi prema Zapadu, kada je u pitanju nacionalna politika, bez obzira što je bila manje nacionalna nego što bismo želeli” i zaključio da, “nažalost, u politici prema Srbima van Srbije neće biti boljitka”.

Vladan Glišić: Politika da put u EU nema alternativu znači da prijateljstvo sa Hrvatskom nema alternativu

Vladan Glišić iz “Dveri” je istakao da od 1995. godine, kada je završena “Oluja” i etničko čišćenje Srba, ne postoji institucionalna podrška da se zaustavi verska i nacionalna asimilacija Srba.

“U Hrvatskoj već deceniju i više, u tišini i mraku, traje proces prelaska Srba u rimokatolicizam”, rekao je Glišić i dodao da “deca u urbanim sredinama direktno prelaze u rimokatolike i pišu se kao Hrvati”.

On je podsetio da “vlasti u Srbiji od 2000. godine, bez obzira da li su više ili manje patriotske, vode politiku da put u EU nema alternativu.”

“A ako tako postavite svoju političku strategiju, onda to prevedeno na odnos Srba i Hrvata, znači da prijateljstvo sa Hrvatskom nema alternativu”, kazao je Glišić.

“To znači po svaku cenu biti dobar sa hrvatskim predsednicima i hrvatskom vlašću, po cenu da njihove obaveštajne službe i privredne strukture mogu da vršljaju po Srbiji i rade šta hoće”, rekao je on i zaključio da nastavak takve politike vodi samo daljoj asimilaciji Srba.

O tome kakav je stvarni položaj Srba trenutno u Hrvatskoj, koja su im prava uskraćena i kako Srbija može pomoći da ta prava ostvare na skupu su govorili predstavnik Srba iz Hrvatske Boro Rkman, predstavnici izbegličkih udruženja Milojko Budimir i Rade Matijaš, akedemik Kosta Čavoški i predsednik “Veritasa” Savo Štrbac.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.