D.I.C. Veritas

Глас Српске, СРНА, 06.08.2017, Штрбац: У Олуји протјерано више од 220.000 Срба

Нови Град – Директор Документационо-информационог центра “Веритас” Саво Штрбац каже да је према озбиљним дугогодишњим истраживањима овог центра из Хрватске током акције “Олуја” протјерано више од 220.000 Срба.

Штрбац је данас у Новом Граду рекао да је у Републици Српској Крајини живјело више од 240.000 Срба.

“Према подацима Међународног црвеног крста, 1995. године у Републици Српској Крајини, након `Олује`, остало је свега десетак хиљада Срба, а у `Олуји` је њих десетак хиљада, углавном Кордунаша, изашло ауто-путем, а остали на два моста спаса преко ријеке Уне у Мартин Броду из Лике и Сјеверне Далмације и у Новом Граду, што је више од 220.000 Срба”, рекао је Штрбац.

Он је рекао код Спомен-крста у Сводни код Новог Града, на мјесту гдје је авијација из Хрватске гађала избјегличку колону, да је Тужилаштво БиХ заршило истрагу о злочину који је почињен овдје и на Петровачкој цести.

“Истрага је завршена, али оптужнице нема. Како смо ми сазнали, Тужилаштво БиХ чека да Хрватска достави имена пилота, а Хрватска то неће урадити. Да постоји добра воља, оптужница се може подићи, јер знају се имена пилота који су дезертирали из ЈНА и зна се ко је био у команди”, нагласио је Штрбац.

Штрбац је навео да је у “Олуји” страдало 1.859 Срба од којих се 795 још воде као нестали.

Међу жртвама “Олује” је 65 одсто цивила, жена 29 одсто, а 51 одсто жртава било је старије од 60 година, четири петине жена биле су старије од 60 година.

Штрбац каже да подржава заједничко обиљежавање које организују владе Србије и Републике Српске, али да ће “Веритас” и даље то радити на терену са народом, црквом и локалним властима.

Генерални секретар Удружења Срба избјеглих из Хрватске Милојко Будимир каже да је избјегличка колона из Републике Српске Крајине вјероватно најтужнија у српској историји.

Он каже да је дио избјеглица остао у Републици Српској, велики дио је прешао у Србију, а већина њих је стигла на Косово и Метохију, гдје су имали несрећу да још једном проживљавају егзозудус у вријеме НАТО бомбардовања.

“Заиста је тужно да Хрватска послије свега тога слави злочин, у грађанском рату нема побједника”, каже Будимир.

Он сматра да “Олуја” још траје кроз хрватско законодавство и Сабор, с обзиром да се не признаје чињеница да су прогнани Срби живјели у Хрватској, да им је све одузето и да се ни након 22 године не могу вратити.

Будимир је навео да је због чињенице да нису у Хрватској, “избрисано” 70.000 Срба додајући да кад се тај број одузме од броја пописаних не прошлом попису /186.000/, настави ли се овакав тренд, ускоро у Хрватској неће бити Срба.

Замјеник начелника општине Нови Град Бојан Лукач каће да је “Олуја” и даље злочин без казне.

“У вријеме кад се Срби сјећају страдалих и прогнаних, у Хрватској се слави”, каже Лукач. Он сматра да је “Олуја” догађај који има трајне негативне посљедице по српски народ и његову историју.

У организацији “Веритаса” и општине Нови Град данас је у овој општини обиљежено 22 године од егзодуса Срба из Републике Српске Крајине у војно- полицијској акцији “Олуја” у августу 1995. године.

У Храму Светих апостола Петра и Павла у Новом Граду јутрос је служен парастос, а затим су прислужене свијеће према мосту спаса на ријеци Уни преко које је у августу 1995. године прешла избјегличка колона.

Штрбац и Лукач спустили су са моста у ријеку Уну вијенце за страдале у “Олуји”.

У насељу Туњица код Новог Града положено је цвијеће и прислужене свијеће код спомен-обиљежја цивилним жртвама рата.

У Сводни код Новог Града парастос је служен у Храму Светог Саве, а затим је положено цвијеће и прислужене су свијеће код спомен крста који је “Веритас” подигао за страдале у избјегличкој колони током напада хрватске авијације.

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.