D.I.C. Veritas

Tanjug, N1, 07.08.2015., Granić: Odnosi Hrvatske i Srbije nisu dobri

ZAGREB – Dan nakon što je Hrvatska nizom manifestacija obelezila dve decenije od Oluje, a Srbija Dan sećanja na srpske žrtve u toj vojno-policijskoj akciji kada je i više od 220.000 Srba proterano, dve države su razmenile protestne note, a savetnik hrvatske predsednice Mate Granić kaže da odnosi dve države nisu dobri i da nije vreme za posetu predsednika Tomislava Nikolića Hrvatskoj.

Granić je, na pitanje novinara TV N1 može li se reći da su nakon ovih istorijskih nota odnosi Srbije i Hrvatske ne samo hladni nego ledeni, kazao da ti odnosi “u svakom slučaju nisu dobri”

Granić, koji je bivši ministar spoljnihposlova Hrvatske, insistira na zvaničnom stavu hrvatske države da je tu reč o pokušaju stvaranja mita na zameni teza, te da su “(Slobodan) Milošević i JNA izvršile agresiju na Hrvatsku”.

Za njega je, kao i za hrvatski državni vrh, akcija Oluja, u kojoj je 220.000 Srba proterano, a gotovo 2000 njih ubijeno ili nestalo, bila, kako kaže, legalna i legitimna vojna akcija.

“Radi se o pokušaju stvaranju mita na zameni teza. Milošević i JNA izvršili su agresiju na Hrvatsku i Hrvatskoj je bila okupirana trećina teritorija. To jedokazano u Hagu. Oluja je bila legalna i legitimna vojna akcija, a evakuaciju srpskih civila je naredio Slobodan Milošević, a sproveo Mile Martić”, izjavio je Granić za N1.

On je ocenio da je Kolinda Grabar Kitarović u Kninu održala istorijski govor, okrenut budućnosti.

Upitan da li može doći do Nikolićeve posete Hrvatskoj i susretu sa predsednicom Kolindom Grabar Kitarović nakon njegove izjava da je današnja Hrvatska nastala na Pavelićevoj NDH i da Hrvatska nije paradu priredila na dan pobede nad fašizmom jer ne može ići protiv sebe, Granić kaže:

”Sada svakako ne. Odnosi nisu dobri…  Nikolić zbog svojih izjava sada ne može doći u posetu Hrvatskoj”.

“Treba razgovarati o graničnoj crti, o humanitarnom kompleksu – traženju nestalih, vraćanju kulturnog blaga i ostalog. Nikolić zbog svojih izjava sada ne može doći u posetu Hrvatskoj”, naglasio je on.

Da bi Beograd i Zagreb normalizovali odnose potrebno raditi na konkretnim pitanjima, smatra Granić.

“Tihom diplomatijom treba stvoriti uslove za razvoj normalnih odnosa”, naveo je.

Na pitanje zašto Hrvatska ipak ne oda počast srpskim civilima ubijenim u Oluji i posle te akcije, i podsećanja da advokat generala Gotovine Luka Mišetić predlaže da se to učini 28. septembra, na godišnjicu zločina u Varivodama, Granić ne spori da je srpskih civilnih žrtava u toj akciji bilo i dodaje da svako treba da žali za svakom žrtvom.

“Ovo sada nisu dobri uslovi, ali doći će vreme i za to”, veruje Granić.

Hrvatska je Srbiji juče uputila notu zbog paljenja hrvatske zastave na radikalskom skupu ispred ambasade u Beogradu i delova govora predsednika Nikolića povodom obeležavanja Dana sećanja u Srbiji i hrvatske proslave Oluje.

Srbija je uzvratila demaršom hrvatskom ambasadoru u Beogradu u kojem je osudila nacionalističke ispade na obeležavanju vojno-policijske akcije u Kninu i skandiranja “Ubij Srbina” na koncertu pevač Marka Perkovića Tompsona koji je poznat po interpretiranju ustaških pesama.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.