D.I.C. Veritas

Tanjug, RTS, 21.09.2016., Veljko Marić uhapšen u Hrvatskoj zbog nasilja u porodici

Hrvatski veteran Veljko Marić, koji je u Srbiji osuđen na 12 godina zatvora zbog ubistva civila u Grubišinom Polju, pa izručen Hrvatskoj da izdržava kaznu i u aprilu privremeno pušten radi lečenja, ponovo je uhapšen zbog porodičnog nasilja, preneo je hrvatski “Večernji list”.

Veljko Marić je pretukao je suprugu Marijanu “koja ga je svih ovih godina strpljivo čekala, sama podizala decu, posećivala najpre u srpskim zatvorima, a na kraju i u Glini”, piše list.

Marić je ovim postupkom prekršio uslove za puštanje na privremenu slobodu, pa je vraćen u zatvor, potvrđeno je Večernjem listu u hrvatskom Ministarstvu unutrašnjih poslova.

On mora da odsluži ostatak od 12-godišnje zatvorske kazne na koju je u Srbiji osuđen zbog ubistva civila srpske nacionalnosti Petra Slijepčevića u Rastovcu 1991, a Hrvatskoj je predat nakon dugih pregovora između dve držžave.

Hrvatska poslanica u Evropskom parlamentu Marijana Petir u julu je objavila da je Marić zbog lečenja ostaje na privremenoj slobodi do oktobra.

Upravo njegovo hapšenje 2010. godine na granici sa Bugarskom, i postupak pred Odeljenjem za ratne zločine, jedan je od razloga za negodovanje hrvatskih ratnih veretana zbog procesa koji su u Srbiji mogući na osnovu Zakona o progonu izvršilaca krivičnih dela ratnih zločina.

Prema tom Zakonu, koji je Hrvatska pokušavala da ospori i ukine pred otvaranje pregovora EU i Srbije za poglavlje 23, srpsko tužilaštvo po univerazalnoj nadležnosti procesuira sve osumnjičene za izvršenje ratnih zločina, bez obzira na čijoj su teritoriji delo izvršili i čije državljanstvo imaju.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.