D.I.C. Veritas

Tanjug, Večernje novosti, 05.08.2015., 20 GODINA “OLUJE” Parastos u crkvi Svetog Marka, u Novom Sadu pomen i venci, sirene u znak sećanja, premijer odao počast žrtvama

Na Dan sećanja na stradale i prognane Srbe parastos služi patrijarh SPC Irinej. Oglasila se zvona sa srpskih pravoslavnih crkava u Srbiji i RS i sirene

BEOGRAD – Srbija je danas, tačno u podne, minutom ćutanja, crkvenim zvonima i sirenama sa signalom za prestanak opasnosti obeležila Dan sećanja i odala počast stradalim i prognanim Srbima. Građani u celoj Srbiji su tačno u podne, na Dan žalosti, zastali i na ulicama i radnim mestima minutom ćutanja odali poštu stradalima. Sirene i crkvena zvona oglasila su se i u Republici Srpskoj, gde je takođe proglasen Dan žalosti.

U Beogradu je u crkvi Svetog Marka održan parastos stradalima u hrvatskoj vojnopolicijskoj akciji “Oluja”, a ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin položio je venac u Tašmajdanskom parku.

Na početku parastosa predstavnici Udruženja izbeglica i kolonista Alibunar razvili su transparent na kome je pisalo “Oluja = zločin”. Pre parastosa građani su palili sveće u priprati, a sa zvučnika su čitana imena ubijenih i nestalih tokom i posle akcije “Oluja”.

PARASTOS, SIRENE I CRKVENA ZVONA NA KIM

U crkvama i hramovina na Kosovu i Metohiji danas je služen parastos nastradalim Srbima u ratovima 90-ih u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, a u podne su se u Kosovskoj Mitrovici oglasile sirene za uzbunu i crkvena zvona.

Parastos u Crkvi Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici služio je protojerej Staniša Arsić koji je podsetio da su u tim ratovima mnogi pobijeni samo za to što su bili Srbi.

Na Kosovu je pre 20 godina utočište našlo oko 4.500 Srba koji su proterani iz Hrvatske u akciji “Oluja”. Od tog broja danas na severu Kosova, po rečima jednog od prognanih Momčila Arlova iz Gline koji danas živi u Kosovskoj Mitrovici, živi oko 40-ak Srba, dok je 30-ak nastanjeno južno od reke Ibar.


Povodom 20. godišnjice “Oluje” danas je kod spomenika Žrtvama rata ispred Spensa u Novom Sadu održan pomen i položeni su venci u znak sećanja na žrtve te vojno-policijske akcije Hrvatske. Vence su položili predstavnici Udruženja Patrotski front iz Bačke Palanke, Saveza ratnih veterana Srbije i Udruženja učesnika oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije.

Predsednik Udruženja Patrotski front iz Bačke Palanke Neđo Antonić rekao je da je to trenutak za podsećanje na sve nedaće koje su zadesile srpski narod početkom 90-tih godina prošlog veka.

VUČIĆ ODAO POŠTU STRADALIMA I PROGNANIMA

BEOGRAD – Premijer Srbije Aleksandar Vučić danas u podne minutom ćutanja je odao poštu stradalim i prognanim Srbima.

Premijer, koji se nalazi u poseti jugu Srbije, u 12. 00 časova se nalazio na putu Leskovac – Crna Trava, zaustavio, izašao iz automobila i odao poštu stradalim i prognanim Srbima.

Poštu su sa premijerom odali i ministar privrede Željko Sertić, gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, kao i članovi delegacije.

RS: MINUT ĆUTANjA, PARASTOS UBIJENIMA U OLUJI

Tačno u podne oglasila su se sirene i crkvena zvona u svim opštinama i gradovima Republike Srpske u kojoj je, pored Srbije, Dan žalosti povodom obeležavanja Dana sećanja na stradale i prognane Srbe iz Hrvatske u operaciji Oluja iz avgusta 1995. godine. Uz blokadu ulica i minut ćutanja prekinut je i saobraćaj u centru Banjaluke, prenosi N1 BiH.

Na svim zgradama javnih institucija u tom bosanskohercegovačkom entitetu zastave su spuštene na pola koplja, kulturne i sportske manifestacije su prilagođene datim okolnostima, a javni emiteri su dužni da programsku šemu prilagode Danu žalosti.

Prethodno, služen je parastos u banjalučkom Hramu Svete Trojice za oko 2.000 ubijenih Krajišnika u hrvatskoj vojno policijskoj akciji, čime je nastavljeno obeležavanje 20 godina od egzodusa srpskog naroda iz bivše Republike Srpske Krajine.

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.