D.I.C. Veritas

Telegram.hr, 11.02.2019, Išli su zajedno u školu, a onda je on postao četnik i silovao je pred djecom. Sad je dobio 12 godina

Mile Krivokuća silovao je svoju žrtvu u okolici Karlovca ‘93. Žena je zatrudnila i dala dijete na posvojenje. Ovo je njezin jeziv iskaz

Išli su zajedno u osnovnu školu. U isti razred. Godinama kasnije on će postati policijski komandir, a u vrijeme oružane agresije JNA i paravojnih postrojbi SAO Krajine na Republiku Hrvatsku silovati svoju školsku prijateljicu. Pred njezinom obitelji, u njezinom domu u okolici Karlovca. Htio je ušteđevinu koju je skrivala. Milu Krivokuću Županijski sud u Rijeci sada je napokon, nepravomoćno, osudio na 12 godina zatvora zbog ratnog zločina silovanja i pljačke civilne osobe.

Bio je listopad 1993. godine. Vlasnica kuće na okupiranom području u okolici Karlovca, inače po nacionalnosti Srpkinja, spavala je u sobi u prizemlju. S njom su u sobi bila i njezina djeca; sedmogodišnji sin i trogodišnja kći. U kući su bili i svekar i svekrva. “Čula sam da je netko ušao u kuću. Onda su ušli i u moju sobu. Iako je bio mrak razaznala sam tri muškarca s oružjem. Jednog sam prepoznala po glasu jer smo zajedno išli u školu. Bio je to Mile Krivokuća. Dobro sam ga poznavala jer je i ranije dolazio k nama”, žrtva je na sudu počela pričati jezive detalje napada.

“Ne znam što je prije rata radio, no kad je započeo rat priključio se policiji. Nosio je plavu uniformu. Jedan od njih tražio je da donesem novac na most za Brežane, no nisam ih željela poslušati. Bila je noć i padala je kiša. Zato su počeli pretraživati sobu. Razbacivali su stvari tražeći novac. Znali su da imamo novca jer je svekar bio imućan, a tog dana je prodao i jedno tele. Sin se probudio i plakao. Kći je spavala. Kada nisu našli novac, Mile me napao. Pitao me ‘Zašto si uzele Hrvata’. Vikala sam i plakala. Držao mi je ruke i naredio mi da se skinem. U idućem trenutku sam je s mene povukao odjeću. Silovao me. Za to vrijeme iz gaćica su mi ispali novci. Imala sam skrivenih četiri tisuće maraka. On je uzeo dvije, a dvije mi vratio. Ona druga dvojica s puškomitraljezima bili su cijelo vrijeme u sobi”, svjedočila je u procesu na Županijskom sudu u Rijeci.

TRENUTAK KAD JE SHVATILA DA JE TRUDNA

Ispričala je kako su četnici redovito dolazili i maltretirali ih. A i kako je, nedugo nakon silovanja, shvatila da je trudna. “Ubrzo sam shvatila da sam u silovanju ostala trudna. Svekra su te večeri pretukli da se jedva izvukao. Četnici su dolazili svaki dan i maltretirali nas. U jednoj kući koja se nalazila stotinjak metara od naše vidjela sam kako su objesili oca i sina, zato jer im nisu dali da uđu u kuću njihove rođakinje. Svekra su mi kasnije odveli u Glinu, a kad se vratio zatvorili su ga u svinjac i htjeli su ga uškopiti”, priča.

Kaže da je morala otići iz svog doma. Pobjegla je u susjedno mjesto, svojoj majci. Uz pomoć UNPROFOR-a su tri mjeseca kasnije, u ožujku 1994., došli u Karlovac. “Moj suprug se cijelo vrijeme nalazio tamo. Otišao je za poslom i kada je počeo rat nije se više mogao vratiti na okupirano područje. Kada je doznao da sam u drugom stanju počeli su novi problemi. Nije se nikako mogao pomiriti s tim. Spominjao je razvod. Ja sam samo željela napraviti pobačaj, jer je to dijete bilo plod silovanja”, objašnjava.

Međutim, iz Karlovca su je, kaže, poslali na komisiju u Zagreb gdje su odbili napraviti pobačaj. “Bila sam trudna već pet mjeseci i odbili su to napraviti. Sve me to dotuklo. Preko Centra za socijalnu skrb sklonila sam se neko vrijeme. Na kraju sam u lipnju 1994. rodila dijete u bolnici Svet Duh u Zagrebu. Nisam ga željela zadržati. I moj suprug se slagao s tim. Zato sam ga dala na posvajanje preko Caritasa. To dijete nije bilo željeno i bilo je začeto silovanjem. Nisam željela da me išta podsjeća na taj događaj”, opisala je mučne detalje ratnog zločina koji je proživjela. Tijekom suđenja je ustanovljeno da je dio tih podataka već bio zabilježen u evidenciji Centra za socijalnu skrb, te Caritasa.

SVOJA PRAVA JE SAZNALA ZBOG TV EMISIJE

Krivokuću, kaže, više nikada nakon te noći u listopadu 1993. nije vidjela. Suprug joj je umro 1998. godine. Ona od tada pije lijekove. Tek godinama kasnije svjedočit će protiv čovjeka koji ju je silovao. Ponižena i u brizi oko vlastite djece nakon što je ostala bez supruga, nije ni znala kakva prava ima kao žrtva ratnog zločina.

Tek godinama kasnije odlučila je poduzeti nešto, i to nakon što joj je zet, koji je znao što je proživjela, rekao da kao žrtva ima i pravo na odštetu. Vidio je to TV emisiji koja se bavila žrtvama ratnih zločina. U svibnju 2016. dobiva status žrtve seksualnog nasilja Domovinskog rata. Njezina kćer i zet uspjeli su je uvjeriti da mora pokrenuti i kazneni postupak. Na koncu i svjedočiti protiv svog silovatelja.

Na sudu je svjedočila i kćer silovane gospođe. Otkrila je kako je saznala za sve što joj je mama doživjela. “Jednom sam u kući pronašla trudničku knjižicu, pa sam pitala mamu je li to iz vremena kada je bila trudna sa mnom ili s bratom. No, ona mi je tada otkrila da je bila silovana u ratu i da je rodila još jedno dijete. Ispričala mi je sve o tom Mili i kako je dijete dala na posvajanje”, ispričala je.

POKUŠAO SE IZVUĆI TVRDEĆI DA JE TO BILA AFERA

Krivokuća danas nije dostupan hrvatskom pravosuđu. Dao je iskaz istražiteljima u Beogradu. Potvrdio je da je radio kao vođa sektora u Odjeljenju milicije, no sve drugo što su svjedoci iznijeli negira. Priznao je, doduše, da je sa ženom koja ga optužuje za silovanje išao u školu. Družio se u mladosti i s njezinim suprugom. S njom je čak, tvrdi, neko vrijeme bio u emotivnoj vezi. No, kaže da nikada nije bio u njihovoj kući. Optužbe smatra podmetanjem. Tvrdi da je razlog osveta, jer je u ono vrijeme otkrio skriveno oružje u domovima nekih ljudi koji su živjeli u SAO Krajini.

“Ja sam ih zbog toga privodio i saslušavao, pa mi se sada osvećuju. Možda je razlog i to što je sa mnom bila u vezi iako je bila u braku”, rekao je u svojoj obrani nudeći i mogućnost DNK analize kako bi se utvrdilo je li dijete njegovo. No, sud mu nije povjerovao. U presudi stoji da je neuvjerljiv. Malo je tvrdio da nije bio u kući svoje žrtve, a onda da je bio. Spominjao je emotivnu vezu s njom, istovremeno govoreći da je privodio njoj bliske ljude.

“Pa zar bi ta žena bila u emotivnoj vezi s čovjekom koji joj je maltretirao svekra u čijoj je kući ona živjela s djecom”, pita se sudsko vijeće u presudi i podsjeća da je Krivokućina žrtva, čim je stigla na slobodan dio hrvatskog teritorija, tražila način kako da prekine trudnoću. Sud smatra da to ne bi napravila da se radilo o djetetu koje je bilo plod emotivne veze o kojoj je Krivokuća pričao. Zato mu je sada izrečeno 12 godina zatvora, no još uvijek nepravomoćno. Ako presuda postane pravomoćna, a Krivokuća i dalje bude nedostupan Hrvatskoj, država može Srbiji ustupiti izvršenje dosuđene zatvorske kazne, što znači da bi je odslužio u Srbiji.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.