D.I.C. Veritas

Tportal.hr. 07.11.2018, Split: Nespretni vandal srušio spomenik Radi Končaru i završio u bolnici sa slomljenom nogom

Usred noći s utorka na srijedu, oko 4.40 sati, u parku na splitskim Bačvicama oštećen je spomenik partizanskom heroju Radi Končaru, izvijestila je policija

‘Muška osoba je iz ležišta zajedno s postoljem izvalila spomenik', kazali su za tportal u splitskoj policiji. Potvrdili su da je spomenik pao vandalu na nogu i ozlijedio ga, pa je ovaj završio u bolnici na liječničkoj obradi i nad njim će se tek provesti kriminalističko istraživanje.

U Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj poznat je identitet vandala, no s njime ne žele izlaziti u javnost.

U splitskoj bolnici pak neslužbeno doznajemo da se radi o muškarcu u srednjim šezdesetim godinama života. Spomenik mu je pao na nogu te mu je slomio, zbog čega je završio u bolnici.

Promptno se oglasio predsjednik splitskog SDP-a Goran Kotur te smatra da je rušenje spomenika sramotan, kukavički i zločinački čin.

‘Nažalost, to odražava nezdravu društvenu klimu koja se uporno stvara u dijelu našeg društva. Kad predsjednica ustaški pozdrav ‘za dom spremni’ naziva starim hrvatskim pozdravom i kad u Splitu, koji je bio perjanica antifašističke borbe u Drugom svjetskom ratu, nema nijedne ulice posvećene partizanima, nije ni čudo da profašistički vandali uzimaju stvar u svoje ruke na ovako bijedan način. Nije ovo prvi antifašistički spomenik srušen u Hrvatskoj. ‘Nepoznati počinitelji’ srušili su ih oko tri tisuće od 1990., bez straha da će ih bilo tko otkriti i kazniti. Antifašizam kao civilizacijska vrijednost nije stvar prošlosti, već je itekako potreban i danas, kad fašizam koji je nanio Splitu, Hrvatskoj, Europi i svijetu toliko zla ponovo jača', napisao je Kotur.

Na događaj su reagirali i iz ureda splitskog gradonačelnika Andre Krstulovića Opare:

‘Najoštrije osuđujemo rušenje spomenika Radi Končaru rano jutros na Bačvicama. Sigurni smo kako je to čin neodgovornog pojedinca i ne izražava mišljenje građana slobodnog i tolerantnog Splita, koji osuđuju ovakav vandalizam i divljaštvo. Vjerujemo kako će nadležne institucije primjereno kazniti počinitelja. Grad Split je jutros, po saznanju o ovom činu, angažirao tvrtku koja će nakon policijskog očevida sanirati štetu i spomenik vratiti u prvobitno stanje', piše u priopćenju koje su poslali iz njegova Ureda.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.