D.I.C. Veritas

TV Happy, 07.11.2019, SAVO ŠTRBAC ZA EMISIJU “POSLE RUČKA” ISTAKAO: Srbija je direktno primenjivala Bečki sporazum, za razliku od Hrvatske! [Video - odlomak]

Savo Štrbac, predsednik Dokumentaciono informacionog centra “Veritas”, bio je  je gost današnje emisije ”Posle ručka” koji je iz ličnog iskustva, pričao o aktuelnoj temi “Čija je imovina Srba u Hrvatskoj?”. Štrbac je na početku emisije pomenuo šta je izgubio kada je napustio teritoriju Republike Hrvatske.

- Ostao mi je stan u Hrvatskoj, ali ono što me najviše boli, ostalo mi je porodično imanje, u jednom selu, u Kaliforniji nekadašnje Jugoslavije. Tada je bilo mnogo vinograda, čokota, zemlje, livada, šuma i kuća. Jedino sam uspeo da dobijem penziju. - pomenuo je Štrbac.

Takođe je pričao o Bečkom sporazumu koji je donet 1991. godine, ali ga Hrvatska nije primenjivala, već ga koristila samo kao osnovu za bileteralne sporazume između svih sudova.

- Naša direkcija za imovinu, procenila je da je preko 400 objekata vredno oko 800 miliona. Dolazimo do 2002. godine kada se potpisuje ugovor o suspesiji koji je ratifikovan. Svi su čekali na taj ugovor, i privatnici i firme van područja Hrvatske, a posebno iz Srbije da je direktno primenjiv Bečki sporazum. Hrvati su saopštili da ne mogu primeniti Bečki sporazum direktno i tada su naši državnici počeli da podnose tužbe direktno sudovima u Hrvatskoj, u ime firmi iz Srbije, da im se brati imovina na osnovu Bečkog sporazuma.

Masovno su se gubile presude uz obrazloženje: “Ne možemo primeniti direktno Bečki sporazum. Bečki sporazum je samo osnova za dalje bileteralne sporazume između svih sudova bivše Jugoslavije”. Naši su ovde sudovi, i privredni i redovni direktno primenjivali Bečki sporazum. Dakle, naši su vraćali njima direktno preko sporazuma, a sudovi Hrvatske našima nisu. - istakao je Savo Štrbac za Happy televiziju.

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.