D.I.C. Veritas

TV Kurir, 24.06.2021, Redakcija: Ucena iz Hrvatske: Srbija da prizna genocid u Srebrenici da bi ušla u EU – Savo Štrbac [Video]

Srbija mora da prizna genocid u Srebrenici da bi ušla u EU, reči su koje je u Luksemburgu izgovorio ministar spoljnih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman.

Da će ovo biti formalan zahtev i još jedno u nizu uslovljavanja Srbije za pristupanje u EU, u emisiji Redakcija na Kurir televiziji je ocenio Savo Štrbac, predsednik Dokumentaciono Informacionog centra Veritas.

“Ne samo da će biti formalan zahtev, nego će ih biti ukupno sedam. Ovo nije na prvom mestu, već na šestom. Očito je da je Grlić Radman portparol Evropske unije. To pitanje EU nameće jer sastanak u Luksemburgu je bila međuvladina politička konferencija svih članica EU. Šta se raspravljalo? O pristupanju Srbije i Crne Gore u EU i treba znati gde je rečeno, jer dobija drugačiju konotaciju, još težu nego što izgleda na prvi pogled”, smatra Štrbac.

On je naveo da se od Srbije zahteva da unapredi područje vladavine prava, pitanje nestalih osoba, prava žrtava rata, procesuiranje ratnih zločina, saradnja sa Međunarodnim krivičnim sudom, priznavanje genocida u Srebrenici i jačanje dobrosusednih odnosa sa članicama EU i onima koje nisu.

Gost – Savo Štrbac, predsedik DIC Veritas
Voditeljka i urednica emisije -  Olja Lazarević

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.