D.I.C. Veritas

TVBN, 01.05.2014., Zapadnoslavonci položili duše za krst časni

U crkvi Svetog Marka u Beogradu danas je služen parastos i priložene su svijeće za 283 Srba, koji su poginuli i nestali u akciji hrvatskih oružanih snaga “Bljesak”na srpsku oblast Zapadne Slavonije, koja je do 1. maja 1995. godine bila pod zaštitom UN.

U prigodnoj besjedi, starješina hrama Svetog Marka Trajan Kojić rekao je da vjeruje da duše zapadnoslavonskih stradalnika počivaju na mjestu gdje nema jecaja, bola ni suza i da tamo sijaju jer su žrtvovane “za krst časni i slobodu zlatnu”.

Obraćajući se porodicama i prijateljima onih koji su mučki ubijeni na današnji dan prije 19 godina, Kojić je rekao da je njihov jedini grijeh bio taj što su željeli da brane i čuvaju ono što im je Bog dao.

“Mi ih se sjećamo i sjećamo se riječi Gospoda da se ne treba bojati onih koji ubijaju tijelo jer dušu ubiti ne mogu. I zaista i danas i zauvijek pamtićemo one koji su se opredjelili za ono što je pravedno”, naglasio je Kojić. Direktor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac rekao je da je upravo akcija “Bljesak” bila jedan od najačih argumenata srpskog tima u procesu koji se po međusobnim tužbama za genocid između Srbije i Hrvatske vodi pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

On je podsjetio da je sa područja Zapadne Slavonije protjerano 15.000 ljudi ili gotovo sav srpski živalj, te da su tokom nje ostala potpuno uništena etnički čista srpska mjesta, kakvo je između ostalih selo Medari.

“Od 24 stanovnika Medara ubijeno je njih 22. Od toga 11 žena i troje djece. Samo iz porodice Vuković ubijeno je sedam članova. Dvije djevojčice ostale su žive, koje je, jer im je majka bila Hrvatica, spasio jedan častan vojnik”, rekao je Štrbac. On je podsjetio na poražavajuću činjenicu da pred Haškim tribunalom nije podignuta nijedna optužnica za “Bljesak”, odnosno da Tribunal nikada nije ni pokrenuo ozbiljnu istragu o monstruoznom zločinu.

Štrbac je naglasio da ništa bolja situacija nije ni pred sudovima u regionu i da su svi procesi u vezi sa “Bljeskom” u predistražnom postupku, ističući da interes da se stvari pokrenu sa mrtve tačke ima i Republika Srpska čija je teritorija granatirana tokom “Bljeska” i koja je u toj akciji izgubila devet civila. Nakon parastosa porodice, prijatelji i poštovaoci žrtava položili su vijenac na spomenik srpskim žrtvama stradalim u ratovima 90-tih na prostoru bivše Jugoslavije.

Prema podacima “Veritasa”, u akciji “Bljesak” ubijeno je i nestalo 283 ljudi, od kojih 104 civila i 11 milicionera. Među žrtvama je 55 žena, 11 osoba mlađih od 18 i 73 osobe starije od 60 godina. Akciju na područje na kojem je tada živjelo 15.000 Srba napalo je 16.000 hrvatskih vojnika.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.