D.I.C. Veritas

Телевизија Пинк, 02.05.2021, Хит Твит: Ивица Дачић, Саво Штрбац и Драгослав Бокан о инвестицијама, прогону Срба у хр. операцији Бљесак, нон-пејперу, братству по оружју Хрвата и Албанаца… [Видео]

Председник Народне скупштине Ивица Дачић казао је да почетак дијалога власти и опозиције о изборним условима, који би организовали представници Европске уније, не треба очекивати пре јуна.

Он је гостујући на ТВ Пинк казао да тај дијалог није почео, а да ће тек крајем наредне недеље обавити консултације са бриселским званичницима.

Рекао је да је на недавно одржаном дијалогу под покровитељством парламента позвао странке које су углавном рекле да не би учествовале у дијалогу у коме би посредовали „странци“.

„У тим разговорима учествовали су представници 26 странака… Договор са скупа је да би ти састанци требали да се одржавају чешће, на шест месец, што се Скупштине тиче то је у реду, да позовемо све и негујемо атмосферу дијалога“, рекао је Дачић.

Он је додао да су представници опозиционих Странке слободе и правде и Народне странке одбили ту врсту дијалога, као и да око најважнијих државних питања не би требало да буде разлика између власти и опозиције.

Дачић је такође одбацио ставове да су у тим разговорима учестовале само „антиевропске странке“.

Председник Скупштине је најавио да ће Закон о метроу бити усвојен до краја маја, оценивши да су инфраструктурни пројекти важни јер су „видљиви грађанима“ и „синоним за живот у 21. веку“.

Говорећи о региону, Дачић је казао да односима Београда и Загреба не помажу изјаве хрватских политичара и да би могао да се са представницима Хрватске нађе заједнички језик „када би друга страна имала саучешћа“ и када би „осудила злочине према српском народу“.

„Све док (Хрватска) не сагледа одговорност за очигледну геноцидну политику, тешко да ћемо много да напредујемо“, рекао је Дачић.

Пинк: Дачић – Нон-пејпер је показатељ да су се ствари промениле! Поправљен међународни положај Србије

Верица Брадић и вечерас је са својим гостима и пратиоцима на друштвеним мрежама бирала најважнију објаву недеље на друштвеним мрежама.

Гости “Хит Твита” били су председник Народне скупштине Ивица Дачић, председник Веритаса Саво Штрбац и редитељ Драгослав Бокан.

Бокан о смрти сина првенца: За мене је Велика субота тужан дан

Говорећи о облежавању Ускрса, Бокан је рекао да је за њега Велика субота тужан дан.

- Пре 28 година мој син првенац је као беба од три дана умро у ноћи између Великог петка и Велике суботе. Тај дан су за мене увек прилика да се подсетим свега везано за његову смрт, и крштења али и сахране на манастирском гробљу у Ковиљу. Ако ништа друго макар могу да обилазим његов гроб. Након што вам умре дете више се не плашите смрти – навео је Бокан.

Предлог број 1 – Стрмоглаво у будућност

Дачић је подсетио да је процес стабилизације финансијских прилика почео променом власти 2012.године.

Стабилизовали смо финансије и створили услове за привредни раст. Данас у време короне ретке су земље које имају инвестиције – навео је Дачић и указао да је смањен ниво опште задужености наше земље.

Поред инфраструктире, ту су, напоменуо је Дачић, и фабрике, дигитализација, улагање у здравствени систем.

- Инфраструктура је веома важна јер је видљива грађанима и она је синоним за живот у 21. веку – рекао је председник парламента и додао да је истовремено неоходно спојити места у земљи, али и ван њен у којима живе Срби.

Дачић је рекао да Вучић на изградњи не истира да би добио гласове, већ да би оставио траг у нашој истори и зато имамо сагласје у нашим циљевима.

- Закон о метроу ће бити усвојен до краја маја, односно на дневном реду – рекао је Дачић.

Штрбац је рекао да није стручњак за привредну, али да му је изузетно драго да се граде путеви.

Предлог број 2 – Бљесак

Штрбац је навео да су у акцији Бљесак погинуле 283 особе, а многи сматрају да је било више жртава.

Како је додао, међу жртвама је било и 56 жена, али и деце млађе од 14 година.

- Први ешалон је ишао и убијао људе, а други је ишао иза њих и обављао покоп – указао је Штрбац и навео да се овакве акције у Хрватској прослављају.

Он је истакао да нема промене односа, нити емпатије према српским жртвама.

Коментаришући инцидент у Борову, Бокан је рекао да се не треба чудити стварима које се понављају.

Каква је разлика између њиховог викања и Милановићеве изјаве на рачун Јасеновца и српских жртава. Бљесак је само једна карика у ланцу српског страдања. Ово ће се понаљати док се нешто суштински не промени. Такве догађаја не треба посматрати ван контекста – рекао је Штрбац.

Бокан је рекао да су они злочини који нису кажњени, заправо награђени, те да није дошло до деусташизације.

Дачић је оценио да изјаве хрвастких политичара не помажу успостављању бољих односа.

- Могли би да нађемо заједнички језик када би са друге стране било мало разумевања. Бљесак не можемо да посматрамо издвојено, то је била проба за Олују. Док то буде ствар “наших и ваших” и не сагледа се одговорност за геноцидну политику према српском народу тешко ћемо моћи да напредујемо у нашим односима – рекао је Дачић.

Предлог број 3 – Нон-пејпер

Дачић је навео да се на тај начин испипавају ставови.

Шта је новитет у овом нон-пејперу? То је нека врста аутономије за Србе на северу, али то подразумева поштовање територијалног интегритета. То јесте лоше, али је боље у односу на све што смо имали до сада. Бољи је од Ахтисаријевог плана, али није на нивоу наших захтева – додаје Дачић.

Према његовим речима, ово је испипавање пулса и добро је што су се ту појавиле две ствари – аутономија севера, која се до сада није помињала и први пут неко у неком, па нека и незваничном папиру говори о некој врсти уједињења Србије и Репубиле Српске.

Дачић је истакао да Београд неће мењати своје принципе и неће признати Косово.

- Хоћемо компромисе, дајте неке предлоге…Ми нисмо ништа урадили да би изазвали проблем, нисмо прекидали дијалог – додао је он.

Дачић је истакао да је нон-пејпер показатељ да су се ствари промениле.

- 19 земаља је повукло признање незвисности. Ситуација је таква да нам ништа не могу ни незванични документи ни притисци – рекао је Дачић и указао да је поправљен међународни положај Србије.

Бокан је говорећи о нон-пејперу указао да се говори о нечему чему се не зна аутор.

- Лично мислим да ако иза тог документа стоји жена, да је то Маја Коцијанчић, лично она то може да уради. Лик Маје Коцијанчић је врло занимљив, о њој нема података, нема њене биографије нигде, ви знате да је сарађивала са Могерини, са Вархељијем, али немате податке о њеном датуму рођења, које школе је завршила. Дакле ви имате неке нове форме политике, у којима овај нон-пејпер належе – рекао је Бокан.

Предлог број 4 – Дијалог без ЕУ

Председник парламента је говорећи о дијалогу рекао да он не одлучује о томе да ли ће странци да учествују или не.

Ми смо спремни да се тај дијалог настави. Европски предстваници имају свој план, започели су састанке у оквиру припремне фазе. Реално је да пре јуна неће почети дијалог у пристуству предстваника ЕУ – навео је Дачић.

Како је, има и страна које су спремне за директан дијалог без присуства странаца.

Дачић је рекао да је састанак био добар и да није било сукоба и несугласица, осим што свако има своје мишљење о некој теми што је и суштина дијалога.

- Неопходно је неговати дијалог. Око кључних државних питања не треба да постоји разлика између власти и опозиције – рекао је Дачић и додао су многе странке против тога да се о унутрашњим питањима разговара у присуству странаца.

Предлог број 5 – 5. Браћа по оружју

Бокан је истакао да Србија и Срби никада нису “звецкали оружјем” и увек су учестволали у одбрамбеним ратовима

- Једини пут када смо “звецкали оружјем” осим у Првом балканском рату, наш најславнији рат, када су се сви дивили Србима. Наша војска је тада ослободила наш народ од Турака – рекао је Бокан.

Игор из Неготина је гласао за предлог број 1.

Ненад из Краљева је гласао за предог број 1.

Маја из Петровца на Млави је гласала за предлог број 1.

Како су гласали гости у студију?

Бокан је гласао за предлог број 5, Штрбац за предлог број 2, а Дачић је гласао за предлог број 1.

Највише гласова добио је предлог број 1.

Гледаоци су току емисије могли да гласају за предлоге на фејсбук страници Хит твит и на твитер налогу хит_твит. Такође, гледаоци су у току емисије могли да се укључе и гласају и уживо у емисији.

 

 

 

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.