D.I.C. Veritas

Večernje novosti, 01. 08. 2023, JASENOVAC MIT, ZATOČENICIMA PUŠTALI OPERE: Sramni navodi u Hrvatskoj – skandalozne teze finansiralo Ministarstvo branitelja

NAJAGRESIVNIJI negatori istorije, okupljeni u Društvu za istraživanje trostrukog logora Jasenovac, izdali su nedavno novu knjigu izvesnog Josipa Pečarića o devet godina aktivnosti, sa glavnim ciljem da se “dokaže” da je najveće stratište iz epohe NDH – mit.

Nije to prvo (ne)delo koje je objavilo ovo opskurno udruženje. Njihove “naučne” studije u kojima se tvrdi da je Jasenovac bio radni logor u kojem je vladala opuštena atmosfera, a da su komunisti posle rata na tom mestu izvršili brojne zločine finansirala je i hrvatska država, uprkos brojnim negativnim reakcijama.

Društvo su u junu 2014. osnovali istoričari, profesori i novinari sa ciljem da rasvetle sudbinu logora i “ustanove realniju sliku događaja u Jasenovcu” od 1941. do 1945, kao i posle Drugog svetskog rata. Uporno tvrde da u vreme ratnih godina to nije bio logor smrti i da je taj utisak stvorila jugoslovenska, komunistička istoriografija.

Prema njihovim stavovima, smrtno je stradalo daleko manje od 700.000 Srba, Jevreja i Roma. Po tvrdnjama “uglednih” naučnika, “zatočenici”, među kojima se uopšte ne spominju Srbi već protivnici NDH, imali su zdravstvenu zaštitu, mogli su da primaju od kuće pakete, slušaju operete i nakon izdržavanja kazne svi su, osim Jevreja, mogli izaći na slobodu.

- Članovi Društva uvereni su da bi sveobuhvatno istraživanje potvrdilo ocenu da je to bio radni i sabirni logor, kako mu je glasio i zvanični naziv, u koji zatočenici nisu dovođeni s namerom da bi bili ubijani – tvrdi se u najnovijoj knjizi koja je, u stvari, devetogodišnji prikaz rada Društva.

- Postoje svedočanstva da je logor nastavio sa radom i nakon 1945, a zatočenici su bili protivnici komunističkog režima i pobornici Staljinovog Informbiroa. Otuda i pridev “trostruki” u imenu Društva – pojašnjavali su.

Ovo morbidno Društvo imalo je do sada dva predsednika – Stjepana Razuma i Igora Vukića, desničarskog revizionistu koji je brojnim falsifikatima nastojao argumentovati svoje tvrdnje. Taj radikalni milje ne samo da bez problema truje javnost godinama, nego je profesorka istorije Vlatka Vukelić, poznata po revizionističkim stavovima, gotovo postala dekan Fakulteta hrvatskih studija. Sprečeno je to u poslednji čas, nakon objavljivanjna fotografije na kojoj je pozirala s natpisom “Za dom spremni” i komentara, “proslava ’Oluje’ kako dolikuje”. Godinama je promovisala teze Vukića i negirala holokaust u NDH i genocid nad Srbima i Romima i tvrdila da u Sisku nije bio dečji logor i da je crkva zapravo spasavala kozaračku decu.

Ali najgore od svega je da je Ministarstvo hrvatskih branitelja godinama finansijski pomagalo Društvo dodelivši im oko 10.000 evra svake godine. Počelo je pre šest godina kada su dobili potporu za projekat “otkrivanje istine o logoru Jasenovac”. U njemu je bila navedena i nakaradna teza da su ustaše bili hrvatski domoljubi, a nacisti pripadnici nemačke nacionalne manjine koje su komunisti uništavali nakon Drugog svetskog rata u Jasenovcu. U prijavi za konkurs Ministarstva, autori projekta su tvrdili da je to antifašistički projekt kojim se štiti dignitet žrtava, jer se njihova sudbina u današnjoj Hrvatskoj ne uzima ozbiljno. I, dobili su pare od države.

 

Javljaju se na konkurse

TEK nakon brojnih ogorčenih reakcija, a pošto je javnost saznala da država finansijski pomaže falsifikatore istorije, “zavrnute su slavine”, iako na mala vrata članovi Društva za svoje nakaradne knjige traže i dalje razne dotacije javljajući se na konkurse. Vlada je prvo nemušto tvrdila da se dodeljivanjem novca nije podupiralo Društvo, već njihovi projekti u kojima nema namere zaobilaženja istine o karakteru i promeni ocene ustaškog režima, što je samo bilo opravdanje za neverovatne propuste. Tako su prestale priče o finansiranju “naučnih” projekata, a do danas nije poznata sudbina sličnih projekata koji su došli do raznih hrvatskih ministarstava.

 

 
Jurica Kerbler – Od stalnog dopisnika Novosti ZAGREB

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.