D.I.C. Veritas

Večernje novosti, 02.08.2014., Progon i dalje bez kazne

Devetnaest godina od etničkog čišćenja Srba iz RSK u akciji „Oluja“. Poginulo 1.853, a proterano 230.000 Srba. Još se traga za 894 osobe

BANjALUKA – U etničkom čišćenju Srba u akciji hrvatske vojske i policije „Oluja“ 1995. godine poginula su 1.853 Srbina, od čega 1.201 civil. Sramno je što su najodgovorniji ljudi za progon više od 200.000 Srba iz Republike Srpske Krajine u „Oluji“ oslobođeni i što je izostala adekvatna sankcija međunarodne zajednice.

Ovo je juče u Banjaluci rekao predsednik Odbora Vlade Republike Srpske za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Petar Đokić, a u najvećem gradu Srpske će 3. i 4. avgusta nizom manifestacija biti obeleženo 19 godina od progona Srba iz RSK.

- Prostor na kojem je živelo oko 230.000 Srba u Hrvatskoj u avgustu 1995. godine etnički je očišćen, a hrvatski generali Mladen Markač i Ante Gotovina oslobođeni su pred Haškim tribunalom nakon prvostepene presude da su krivi. To je teška uvreda za porodice svih 1.853 poginulih nestalih u akciji „Oluja“, kojom su oni komandovali – rekao je Đokić.

Podsetio je i da je napad hrvatskih snaga otpočeo uz odobrenje NATO alijanse i da je to jedna od najvećih akcija etničkog čišćenja u Evropi koja, nažalost, nikada nije dobila dimenziju etnički očišćenog prostora.

- Svetska zajednica je pokazala visok nivo nepravde prema srpskom narodu na prostorima bivše Jugoslavije, posebno Hrvatske, koji je za samo nekoliko dana proteran sa svojih vekovnih ognjišta na najsuroviji, zločinački način – rekao je Đokić.

On je napomenuo da je Savet bezbednosti UN doneo rezoluciju kojom je samo osudio zločin, ali prema Hrvatskoj nije zahtevao, niti preduzeo, mere sankcionisanja. Od ukupnog broja žrtava, dodao je Đokić, još se traga za 894 osobe, a u „Oluji“ je poginulo i nestalo 1.853, od kojih je 1.201 civil. Među žrtvama je bilo 544 žena, odnosno 29 odsto ukupno nastradalih.

Povodom godišnjice „Oluje“ dokumentaciono-informativni centar „Veritas“ izrazio je juče očekivanje da će Međunarodni sud pravde u Hagu u sporu o genocidu po uzajamnim tužbama Hrvatske i Srbije presuditi da je Hrvatska tokom operacije „Oluja“ i nakon nje počinila genocid nad krajiškim Srbima.

„Veritas“ očekuje da će, shodno tome, Hrvatskoj biti naloženo da kazni počinioce genocida nad Srbima, da Srbima isplati svu štetu i gubitke izazvane genocidom i da uspostavi neophodne mere za bezbedan i slobodan povratak pripadnika srpske etničke grupe, da im obezbedi uslove za miran i normalan život, uključujući i potpuno poštovanje njihovih nacionalnih i ljudskih prava.

- Očekivano je da Međunarodni sud pravde naloži Hrvatskoj da iz Zakona o državnim praznicima izbaci Dan pobede i domovinske zahvalnosti i Dan branitelja, koji se slave 5. avgusta, kao dan „pobede“ u genocidnoj akciji – saopšteno je iz „Veritasa“.

PROGRAM MANIFESTACIJA

OBELEŽAVANjE godišnjice progona Srba iz RSK počinje sutra u 20.30 u Sabornom hramu Hrista Spasitelja, prisluživanjem sveća za sve poginule borce u odbrambeno-otadžbinskom ratu. U 20.45 predviđeno je obraćanje zvaničnika, a u 21.00 čas umetnički program. Dan kasnije u 11.00 časova u Sabornom hramu Hrista Spasitelja biće služen parastos poginulim i ubijenim borcima i civilima u Republici Srpskoj Krajini. U 11.40 biće položeni venci na groblju „Sveti Pantelija“, a u 12.45 posluženje u Kolu srpskih sestara u Banjaluci.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.