D.I.C. Veritas

Večernje novosti, 04.01.2019, SLUČAJ “BANSKI DVORI”: Srpski sudija ponizio pilote

Skandal na beogradskom saslušanju oficira osumnjičenih za granatiranje “Banskih dvora”. Advokat tvrdi da su kršena prava klijenata, a da se tužilac smejao. Bratić: Sudija napravio cirkus od saslušanja, nudio prevod na šumadijski

KADA generalu Ljubomiru Bajiću i pukovnicima Slobodanu Jeremiću, Đuri Miličeviću, Ratku Dopuđu i Čedi Kneževiću, osumnjičenim za granatiranje Banskih dvora i pokušaj ubistva Franje Tuđmana 1991, bude ukinuta obaveza čuvanja vojne tajne, Viši sud u Beogradu ponovo će ih pozvati i nastaviti saslušanje u ovom slučaju. Oni će se tada prvi put izjasniti o istrazi koju protiv njih vodi hrvatsko tužilaštvo, iako krivičnu prijavu do sada nisu čak ni videli.

Protiv grupe oficira hrvatska policija pre dve godine podnela je krivičnu prijavu kojom ih sumnjiči da su planirali, organizovali i izveli napad na Banske dvore u Zagrebu 7. oktobra 1991. godine i pokušali da ubiju hrvatske rukovodioce Franju Tuđmana, Stjepana Mesića i Antu Markovića, kao i da su počinili ratni zločin prema civilima i naneli materijalnu štetu od pet miliona evra.

Kako za “Novosti” kaže Dušan Bratić, branilac petorice oficira, saslušanje kod sudije Milana Dilparića, za prethodni postupak u Beogradu pre sedam dana bilo je “kao u Jasenovcu”, uz gruba kršenja prava osumnjičenih.

- Sudija je napravio cirkus od saslušanja. Nije im dao da pročitaju krivičnu prijavu, već im je on čitao skraćeno rešenje o sprovođenju istrage. Onda je, čitajući ga, pomešao osumnjičene. Omalovažavao ih je i vređao – priča nam Bratić. – Ponizio je srpski jezik i srpsku državu. Nije mu se svidelo što su tražili rešenje na srpskom, pa je cinično rekao: “Sad ću ja da vam ga pročitam na čistom šumadijskom jeziku.” Bio je ironičan kroz pitanje “zar ne razumete hrvatski”, pa je još u tom tonu izgovorio i da će doneti i Vujakliju ako treba. Jednog osumnjičenog je čak pitao: “Kako ne razumete kad ste rođeni na Dvoru na Uni?” Tužilac iz Hrvatske se smejao i – uživao.

Bratić kaže da je sudija osumnjičene svojim upadicama zbunjivao i nije im dozvoljavao da se konsultuju sa advokatom.

- Vikao je na njih da treba da gledaju sudiju u oči, da sud nije kviz i da nema “pomoći prijatelja”. Ljudi su bili šokirani, a pukovnik Jeremić smireno mu je objasnio da boluje od skolioze, pa mora često da pomera vrat levo-desno. Meni je, kad god sam ukazivao na kršenje prava branjenika, pretio da će da me izbaci napolje.

Što se tiče postupka, Bratić navodi da Hrvatska namerno ignoriše da je JNA bila jedina legalna oružana sila u SFRJ i da su svi napadi na njene pripadnike i ustanove predstavljali terorističke akte i oružanu pobunu:

On tvrdi da je ovaj postupak primer falsifikovanja istorije.

- Po ustaljenoj metodi polazi se od iskonstruisane postavke da su JNA i srpski narod bili agresori u sopstvenoj zemlji i zatire se krivična odgovornost hrvatskog rukovodstva za izazivanje rata i teška razaranja koja su potom usledila – dodaje Bratić.

MENjANjE ISTORIJE

- Pre eksplozije u Banskim dvorima bilo je 1.277 napada na vojnike i objekte JNA. Umesto onima koji su izveli terorističke akcije, sudi se onima koji su branili državu. Hrvatskoj ti postupci služe da menja istoriju, namećući laž kao istinu, – smatra Bratić.

LUKIĆ U AFRICI

ŠESTI osumnjičeni u slučaju “Banski dvori” je Davor Lukić, koji se nalazi u Južnoafričkoj Republici, gde već godinama radi kao civilni pilot. Njegovom advokatu Branku Lukiću nije bilo dozvoljeno da prošle nedelje prisustvuje saslušanju ostalih oficira, jer je reč o istražnom postupku, a branjenik mu nije u Srbiji.

 

S. J. MATIĆ

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.