D.I.C. Veritas

Večernje novosti, 04.01.219, Uz Kolindu su Tompson i teroristkinja: U Hrvatskoj se održava drugi krug predsedničkih izbora

Finiš predsedničke kampanje u Hrvatskoj prolazi sa međusobnim uvredama

DOK Kolindu Grabar Kitarović uoči sutrašnjeg, drugog kruga predsedničkih izbora u Hrvatskoj podržava šaroliko društvo, od fudbalskog trenera Ćire Blaževića, preko Žilijen Bušić, osuđene za terorizam, do kontroverznog pevača Marka Perkovića Tompsona, njenog protivkandidata Zorana Milanovića niko od poznatih nije javno podržao.

Najviše medijske pažnje izazvala je podrška Žilijen Bušić, jer je reč o Amerikanki, supruzi Zvonka Bušića, koja je uhapšena 1976. godine nakon otmice aviona “boing 727” TVA 355 i koja je zbog toga osuđena na kaznu doživotnog zatvora. Bušić je postavio bombu u njujorškoj podzemnoj železnici i prilikom njene deaktivacije poginuo je jedan policajac, dok su trojica ranjena.

Do otmice je došlo nakon što je Bušić poželeo da iz aviona koji je leteo iznad Pariza i Londona baci letke na kojima je pisalo “Poziv za borbu protiv srpske hegemonije”. Oteti avion je sleteo u Pariz, gde su se otmičari predali. Potom su izručeni Americi, gde su Bušići osuđeni na doživotni zatvor. Prvo je pomilovana Žilijen Bušić, a nakon odsluženja tridesetogodišnje kazne zatvora pušten je i Zvonko Bušić, i oboje su se vratili u Hrvatsku. Zvonko Bušić je počinio samoubistvo, a veoma retko se u javnosti pojavljivala njegova supruga, koja je sada otvoreno podržala Kolindu Grabar Kitarović.

Inače, Milijan Brkić, zamenik šefa HDZ Andreja Plenkovića, rekao je da Žilijen Bušić nije terorista već hrvatska heroina i dodao da je veoma ponosan na njenu podršku.

Podrška Tompsona nikoga nije iznenadila, jer hrvatska predsednica često peva njegove pesme. Perkoviću je zabranjen nastup u mnogim evropskim zemljama, ali on i dalje uporno peva “Čavoglave”, u kojima se izvikuje ustaški pozdrav “Za dom spremni”. Tompson se ogradio i od svog kuma Miroslava Škore, koji nakon ispadanja u prvom krugu nije želeo nikoga da podrži. “Zaustavimo komuniste na pohodu na Pantovčak”, poručio je pevač uoči nedeljnih izbora.

Kada je reč o Ćiri Blaževiću, on uvek podržava ‘poglavare', od Franje Tuđmana nadalje, i voli da se slika sa predsednicima i premijerima, ko god to bio, bitno je samo da je na vlasti. Ćiro je podržao i Milorada Pupovca za vreme nedavne kampanje “Da se bolje razumemo”.

Finiš predsedničke kampanje u Hrvatskoj prolazi sa “teškom artiljerijom”, pa je Milanović sadašnju predsednicu nazvao, kako je to interpretirao Kolindin savetnik Tomislav Madžar, “bezveznjakinjom i lažovom”.

SRBI, LAŽI I SVAĐE

MNOGO agresivniji u osudi Srbije, koju Zoran Milanović naziva i beogradskom čaršijom, do sada je bio bivši premijer, koji kaže da mu je drago ako je Aleksandra Vučića prevario u jeku imigrantske krize. “Baš me briga ako sam Vučiću lagao”, govori Milanović, a pri tome nema lepe reči ni za Putina i Trampa. “Vi ste nas posvađali sa svima”, odgovorila mu je Kolinda.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.