D.I.C. Veritas

Večernje novosti, 05.12.2016., Hrvati ne žele da završe rat protiv Srba

Zbog čega kod naših suseda u svim segmentima društva i dan-danas vlada pravo ratno stanje. Na svakom koraku u “lijepoj njihovoj” atmosfera kao da oružani sukobi još uveliko traju

RAT je završen. Ovim rečima je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić započeo nedavnu kampanju za izbore u Hrvatskoj. I time na najbolji način odslikao atmosferu koja kod naših suseda traje već četvrt veka.

Iako je Hrvatska u ratu završenom pre više od dve decenije ostvarila vekovni san – dobila državu sa etnički čistom teritorijom, do danas nije uspela da izađe iz ratnog stanja koje hrvatske elite neguju u svim segmentima društva.

Najnovija provokacija – u neposrednoj blizini mesta gde je u ustaškoj NDH bio logor Jasenovac postavljena je tabla na kojoj su isklesana imena 11 pripadnika Hrvatskih odbrambenih snaga iz sukoba devedesetih uz zloglasni natpis “Za dom spremni”.

- U Hrvatskoj se ne da ratu da se završi – ovako je profesor Dejan Jović nedavno opisao tu atmosferu. – Non-stop se govori o ratu, rat se slavi, 20 odsto televizijskog programa posvećeno je ratu, mnogo ljudi dobija prihode povezane sa statusom žrtve ili borca…

Savo Štrbac iz “Veritasa” kaže da se to oseća u vrtićima, školama, kulturi, crkvi, porodici, na ulici…

- Svugde je ratna i anstisrpska propaganda – navodi on.

Zbog čega hrvatsko društvo istrajava na ovome?

- Postoji više razloga – kaže istoričar Čedomir Antić. – Najvažniji je da je rat koji je završen “Bljeskom” i “Olujom” jedini od 11. veka, a bez sumnje jedini u svesti elite i naroda u kojem je Hrvatska pobedila. Postoji tu, naravno, i prikrivena mržnja prema verskoj manjini, kao i kompleks malih razlika.

Priča o militarizaciji javnog prostora i govora u Hrvatskoj, prema mišljenju lidera hrvatskih Srba Milorada Pupovca, zapaža se od 2011. godine i povezana je sa tri faktora:

- Prvi je oslobađajuća presuda hrvatskim generalima u Hagu, drugi uključivanje veterana u politički i javni život i, treći, kampanja spajanja ratova u 20. veku koja ima cilj da stvori novu sliku o Hrvatskoj i njenoj ulozi u 20. veku.

U tome, kaže Pupovac za naš list, učestvuju deo političkih stranaka, država i crkva.

- To se širi u različite sfere društva, ne samo javnog, nego i institucionalnog prostora, posebno u obrazovanju i zapošljavanju, i ima snažan uticaj na oblikovanje istorijskog narativa, na oblikovanje nacionalne svesti i na demokratsku raspravu u Hrvatskoj – navodi Pupovac.

Savo Štrbac tvrdi da Hrvati kroz propagandu žele da zadrže status žrtve koji im je svet dodelio i da umanje sopstveni zločin ne samo tokom rata devedesetih, nego i u NDH.

- Sve to služi da bi se izvršila potpuna revizija rata i revitalizacija ustaštva – zaključuje Štrbac.

 

VULIN: EVROPA DO OSUDI BUJANjE FAŠIZMA

MINISTAR za rad zapošljavnje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin apelovao je u nedelju na Evropu da osudi bujanje fašizma u jednoj zemlji članici EU, ocenjujući “da proces buđenja fašizma u Hrvatskoj traje već godinama”. – Upozoravamo i hrvatsku javnost i čatav svet da se fašizam u Hrvatskoj ponovo budi – rekao je Vulin komentarišući to što su veterani HOS-a u centru Jasenovca, nedaleko od bivšeg ustaškog koncentracionog logora, otkrili spomen-obeležje na kojem je uklesana ustaška parola “Za dom spremni”. – To više nije pitanje za Hrvatsku, pa čak ni za Srbiju.

 

Lj. BEGENEŠIĆ – J. KERBLER

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.