D.I.C. Veritas

Večernje novosti, 05. 12. 2023, KAMENI CVET DA BUDE NA UNESKOVOJ LISTI: Zahtev 35 zemalja Zagrebu – Insistiraju na novim istraživanjima u Jasenovcu [Foto]

PUNIH šest meseci nije se znalo koje je preporuke Vladi Hrvatske dala ekspertska grupa koju je formirala IHRA (Međunarodna alijansa za sećanje na Holokaust), početkom juna, kada je obišla Spomen-područje “Jasenovac”. Svi pokušaji članica ove međudržavne organizacije da nešto saznaju padali su u vodu jer su hrvatski zvaničnici preporuke – krili.

Pod pritiskom učesnika prošlonedeljnog zasedanja IHRA u Zagrebu, kako saznajemo od izvora bliskih organizatorima skupa, preporuke su konačno dostavljene članicama. Prema navodima naših izvora, njihovo obelodanjivanje vidno je unervozilo i oneraspoložilo hrvatske domaćine, a ovo važno zasedanje u javnosti je ostalo prećutano.

Šta je to što je ekspertska grupa preporučila Zagrebu i na šta se ovaj javno obavezao da će ispuniti?

- Od Zagreba se traži da izmeni aktuelni Zakon o Spomen-području “Jasenovac” i promeni postojeću koncepciju stalne izložbene postavke – objašnjava naš izvor.

- Takođe, treba omogućiti međunarodnom timu eksperata da izvrši arheološko istraživanje na terenu kojim bi se došlo do podataka o svakodnevnom životu žrtava u logoru i eventualnih novih eksponata. Od hrvatskog Ministarstva pravde zvanično se mora tražiti pristup podacima o rođenju i smrti žrtava jasenovačkog sistema logora smrti, da bi se one identifikovale i otkrile njihove sudbine. Tokom perioda evaluacije, hrvatsko Ministarstvo kulture trebalo bi da formira komitet sastavljen od međunarodnih eksperata iz ove oblasti, među kojima će biti i stručnjaci iz Srbije, Hrvatske, BiH. Njihov zadatak biće da podrže i promovišu rad memorijala.

Hrvatska ustaška bolnica i apoteka u hrvatskom nacističkom logoru Jasenovac Foto: FB profil Gili Kar, britanske članice IHRA, Večernje novosti

Hrvatska ustaška bolnica i apoteka u hrvatskom nacističkom logoru Jasenovac Foto: FB profil Gili Kar, britanske članice IHRA, Večernje novosti

Od Hrvatske se zahteva i da obezbedi za jasenovačko spomen-područje i spomenik “Kameni cvet” Bogdana Bogdanovića zaštićeni status na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine, kao i da tamošnje Ministarstvo kulture obezbedi podršku za kreiranje nove stalne postavke u muzeju. Trebalo bi, kako se navodi, podstaći institucije poput EU, IKOM, Unesko i IHRA, da finansijski potpomognu izradu nove stalne postavke, organizovanje obrazovnih programa i nove načine komunikacije sa javnošću.

Takođe se traži da Zagreb garantuje stabilno finansiranje za jasenovački memorijal, da postavka bude dostupna široj publici i đacima, kao i da se postave sveobuhvatne mape ustaških logora u NDH sa vremenskom linijom iz koje bi se video redosled događaja vezanih za užasne zločine tokom Drugog svetskog rata u hrvatskoj državi. Ekspertski tim smatrao je neophodnim i da se na ulazu postavi objašnjenje na hrvatskom, srpskom, romskom, jevrejskom i engleskom jeziku.

Stručni tim IHRA činili su predstavnici iz SAD, Velike Britanije, Francuske, Italije, Izraela i Hrvatske, uz decidan uslov Zagreba da u timu ne budu predstavnici Muzeja žrtava genocida. Umesto njih bila je članica SNV Aneta Vladimirov, kao predstavnik srpske zajednice u Savetu Spomen-područja “Jasenovac”.

Od svega naloženog, za zasedanje IHRA u Zagrebu, ispunjen je samo jedan kratkoročni cilj – postavljeni su panoi sa mapom logora u NDH i vremenskom linijom. Ove table zakucane su u zemlju ujutro, neposredno pred početak organizovane posete više od 120 međunarodnih stručnjaka koji su učestvovali na skupu. Pokušaj zvaničnika da ovo zataškaju osujetio je britanski predstavnik, koji je stigao ranije u obilazak i zatekao majstore kako postavljaju panoe.

Učesnici skupa bili su iznenađeni kada su predstavnice Britanije i Italije, sa predstavnicima Muzeja žrtava genocida, obišle jedine sačuvane, autentične objekte iz jasenovačkog logora – ustašku bolnicu i apoteku, koji su odnedavno u vlasništvu Pakračko-slavonske eparhije. Goste iz inostranstva prethodno niko od domaćina nije ni obavestio da autentični objekti postoje!

 

TABLOM SAKRILI KO SU ŽRTVE

NAROČITO nezadovoljstvo brojnih delegacija izazvala je predložena sadržina table koja bi bila postavljena ispred memorijala. Na njoj stoji: “U spomen na ubijene Srbe, Rome, Židove, Hrvate, pripadnike drugih naroda i mnoge druge koji su se suprotstavili ustaškom režimu”. Ključna zamerka je da se iz teksta ne vidi da su ubijani civili koji nisu ni stigli da se “suprotstave ustaškom režimu”, kao i to da genocid nije počinio ustaški režim, već NDH.

Jedna od tema skupa bilo je i nedavno obeležavanje Dana sećanja u Vukovaru, praćeno ustaškim pokličima i zastavama, na kome su glavne “zvezde” bile hosovci – crnokošuljaši. Ove glorifikacije ustaštva su osuđene, a primećeno je i da su događaj ove godine izbegle gotovo sve diplomate akreditovane u Zagrebu, osim ukrajinskog, kineskog i bosansko-hercegovačkog.

Srpska delegacija dobila je snažnu podršku za sva svoja zalaganja i odato joj je priznanje na stručnosti i doslednosti u radu. Upravo zahvaljujući i našim stručnjacima, koji su učestvovali u zagrebačkom zasedanju IHRA, učinjen je do sada najznačajniji korak u internacionalizaciji teme genocida počinjenog nad Srbima na celokupnom području NDH.

 

 

V.C.S.

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.