D.I.C. Veritas

Večernje novosti, 06.08.2017, Za stradale spušteni venci u Unu

U Novom Gradu na “Mostu spasa” obeležen pogrom Srba u “Oluji” pre 22 godine; Predstavnici “Veritasa” na mestu gde su 1995. prošle izbeglice

NOVI GRAD – Direktor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac i zamenik načelnika opštine Novi Grad Bojan Lukač danas su sa “mosta spasa” spustili vence u reku Unu, preko kojeg je u avgustu 1995. godine prešlo više od 100.000 Srba iz Like, sa Korduna i Banije, proteranih u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji “Oluja”.

Štrbac je rekao da sve izbeglice nisu uspele da pređu, već ih je više od stotinu život izgubilo na putu od Gline prema Dvoru u nepreglednoj koloni koju su tukle vojska Hrvatske i armija tzv. RBiH.

- U ratu devedesetih godina u Hrvatskoj, prema podacima “Veritasa”, bilo je 7.299 srpskih žrtava, od kojih je u “Oluji” život izgubilo 1.859. Tokom rata u Hrvatskoj nestalo je 1.804 Srba, od toga 795 u “Oluji” – rekao je Štrbac.

On je istakao da su to veoma velike žrtve, te naveo podatak da je iz Hrvatske u ratu i posle rata proterano 400.000 Srba.

- U Hrvatskoj je, prema popisu iz 1991. godine, živelo 582.000 Srba i 106.000 Jugoslovena koji su uglavnom bili Srbi, a prema zadnjem popisu iz 2011. godine bilo je 186.000 Srba, ili 4,36 odsto – istakao je Štrbac.

On je naveo da je tadašnji predsednik Hrvatske Franjo Tuđman rekao da će pitanje Srba kao remetilačkog faktora biti rešeno kada ih bude manje od tri odsto u ukupnoj populaciji.

- Kako sada stvari stoje, na delu je “tihi egzodus”, jer na jednog povratnika iz Srbije njih pet iz Hrvatske odlazi u pravcu Srbije. Ako se tome još doda starosna struktura Srba koji su se vratili, naše procene su da će na sledećem popisu u Hrvatskoj 2021. godine biti premašen Tuđmanov plan i da će Srba biti manje od tri odsto – rekao je Štrbac.

Bojan Lukač, zamenik načelnika opštine Novi Grad, izjavio je da je “Oluja” bila jedan od najtežih perioda za srpski narod u novijoj istoriji, a da je Novi Grad svedok dešavanja u avgustu 1995, kada su opština i građani pomogli izbeglicama koliko su tada mogli.

 

SLUŽEN PARASTOS

U HRAMU Svetih apostola Petra i Pavla u Novom Gradu služen je parastos, a potom su u naselju Tunjica položeni venci kod spomen-obeležja civilnim žrtvama. U ovom mestu je hrvatska vojska u septembru 1995. godine prešla ne teritoriju RS i za dva dana ofanzive ubila 37 civila, 18 vojnika i dva pripadnika MUP. Tada su ranjeni 17 civila, tri vojnika i jedan pripadnik MUP.

S. M.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.