D.I.C. Veritas

Večernje novosti. 06. 09. 2022, ZLOČIN NAD SRBIMA U MIRLOVIĆ POLJU 29 GODINA BEZ KAZNE: Centar „Veritas“ ukazao na poražavajuće činjenice

ZLOČIN u Mirlović Polju kod Drniša, izvršen na današnji dan prije 29 godina, samo je jedno u nizu hrvatskih zlodjela na teritoriji nekadašnje Republike Srpske Krajine /RSK/ za koje niko nije odgovarao, iako je masakrirano sedam srpskih civila.

Porodice žrtava masakra u Mirilović Polju bile su prinuđene da pravdu traže pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu zbog neefikasnosti istrage pred hrvatskim pravosuđem, kome je Tužilaštvo za ratne zločine Srbije ustupilo predmet u novembru 2011. godine, saopšteno je iz Dokumentaciono- informacionog centra „Veritas“.

U „Veritasu“ podsjećaju da je diverzantsko-teroristička grupa iz sastava Hrvatske vojske upala u Mirlović Polje 6. septembra 1993. godine i masakrirala sedam srpskih civila.

Ljubicu Trzin /55/ u podrumu kuće, gdje se sklonila od granata zajedno sa Marijom Trzin /65/, ubio je hrvatski vojnik, bacivši bombu, koja je teško ranila Mariju.

U selo su sutradan, napominju iz „Veritasa“, došli pripadnici Civilne zaštita RSK i Civilne policije UN radi asanacije terena i pored tijela Ljubice Trzin pronašli tijela još šest ubijenih srpskih civila.

– Na zgarištima njihovih kuća pronađeni su su zapaljeni leševi Milana Bibića /67/ i njegove supruge Vasilije /67/, kao i Petre Trzin /56/, čije je tijelo još dogorjevalo, dok su tijela Bože Bibića /87/, njegove supruge Božice /81/ i Marte Šarac /86/ pronašli kod seoske lokve – navode iz „Veritasa“.

Oni ističu da se ovaj događaj odigrao pred očima mnogobrojnih pripadnika UNPROFOR-a, ali da, uprkos tome, ni pred međunarodnim ni pred domaćim sudovima, niko nije procesuiran za zločin nad Srbima u Mirlović Polju.

Na osnovu informacija do kojih je došao „Veritas“, napad na Mirlović Polje izvela je Deveta bojna „Rafael vitez Boban“, jedinica Hrvatskih obrambenih snaga /HOS/, koja je dobila ime po ustaškom pukovniku i generalu iz Drugog svjetskog rata.

Ta jedinica bila je u sastavu 114. brigade Hravtske vojske, kojom je komandovao Marko Skejo iz sela Ružić kod Drniša.

– To je isti onaj lik koji godinama na državnoj proslavi `Oluje` u Kninu, bez ikakvih posljedica, maršira sa svojim crnokošuljašima, sa ustaškim amblemima na uniformama, uzvikujući ustaški pozdrav `Za dom spremni!` – ukazuju iz „Veritasu“.

Tužilaštvu za ratne zločine Srbije „Veritas“ je 2011. godine dostavio svu raspoloživu dokumentaciju o ovom zločinu, ali je nakon pretkrivičnog postupka predmet ustupljen hrvatskom pravosuđu, pred kojim se još vodi istraga protiv NN lica.

 

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.