D.I.C. Veritas

Večernje novosti, 12.11.2018, Hrvati iznajmljuju srpsku imovinu?!

Oglas ministarstva u Zagrebu za zakup odmarališta srpskih preduzeća. Planira se da godišnje od tuđe imovine “kane” bar 120.000 evra

Hrvatsko Ministarstvo državne imovine objavilo je oglas kojim se nudi u zakup od 30 godina srpska imovina, pre svega odmarališta koja su srpska preduzeća imala na Jadranu. Iako sporovi nisu završeni, iako srpska preduzeća traže povrat imovine, sada će svi morati da sačekaju tri decenije kako bi ponovo vlasnici mogli doći do onoga što im je devedesetih oduzeto?!

Pre svega se nude radnička odmarališta, i to u Gradcu kraj Makarske, na Rabu, u Biogradu na Moru i Slanom, dok ministar državne imovine Goran Marić poručuje da Hrvatska radi dobru stvar. Nezadovoljni su i bivši vlasnici iz BiH, koji su odmah reagovali, a očekuje se i da oni iz Srbije povuku konkretne poteze kako bi se onemogućio krajnje kontroverzni potez jednog hrvatskog ministarstva.

Planira se da godišnji najam za iznajmljivanje tuđe imovine bude oko 120.000 evra, a kuća u Gradcu od 368 kvadrata ima početnu cenu najma od svega 1.000 evra godišnje. Među nekretninama koje će biti u najmu su i neke koje susedna BiH prodaje, a listom su u veoma lošem stanju.

Marić kaže da te zgrade, koje već godinama stoje napuštene, predstavljaju opasnost za građane, da su ruglo za turiste i da je trebalo nešto da se uradi. Navodno je sve po hrvatskom zakonu u redu, jer Zakon o upravljanju državnom imovinom daje mogućnost da se, dok ne budu rešeni sporovi, takve nekretnine daju u najam. Na koliko godina i pod kojim uslovima, nije rečeno, jer je maksimum upravo 30 godina, što je Hrvatska u ovom slučaju iskoristila.

Iako nije detaljno objavljen spisak bivših, ali ni sadašnjih vlasnika koji ne mogu da dođu do svoje imovine, navodno je reč o odmaralištima “Robnih kuća Beograd”, “Saobraćajca”, “Partizana”, “Pionira”, “Đure Salaja”. Deo su firme iz Srbije, deo iz BiH. U Hrvatskoj su bili krajnje nezadovoljni kada su neki vlasnici pokušavali te zgrade i odmarališta da prodaju, bez odobrenja Hrvatske.

TIHA NACIONALIZACIJA

Sada se očekuje i reagovanje susednih država, jer mnogi pravnici i u Hrvatskoj upozoravaju da je reč o nesvakidašnoj pljački privatne imovine i sporom sudstvu koje ide naruku tome da se mnogi objekti naprosto – nacionalizuju.

J. KERBLER

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.