D.I.C. Veritas

Večernje novosti, 12.5.2016., Merčepu pet i po godina zatvora zbog zločina nad Srbima

Tomislav Merčep bio zapovednik zloglasne jedinice koja je na području Zagreba oteli 52 osobe, od kojih je 43 ubijeno

NAKON četvorogodišnjeg suđenja, Tomislav Merčep proglašen je krivim za ratni zločin nad Srbima devedesetih godina prošlog veka i osuđen na pet i po godina zatvora. Merčep je bio zapovednik zloglasne jedinice koja je ubila 43 osobe na području Zagreba. Među njima je i porodica Zec, koju su “merčepovci” oteli i zatim likvidirali na Sljemenu – ubijeni su otac Mihajlo, majka Marija i dvanaestogodišnja devojčica Aleksandra. Od 52 osobe, koje su oteli “merčepovci”, tri se još vode kao nestale, a svega je šest uspelo da se spase, nakon okrutnih mučenja.

Na zagrebačkom sudu vodio se maratonski postupak za vreme kojeg su ispitani mnogobrojni svedoci. Predsednik sudskog veća Zdravko Majerović konstatovao je da je Merčep kriv, iako je sam Merčep tvrdio da za ubistva nije znao, niti ih je naredio. Sudija je rekao da je Merčep dopustio svojim ljudima da vrše zločine ne reagujući na njihove postupke, pa im je time dao i prećutno odobrenje. Kako nije utvrđeno da je direktno i naredio ubistva, osuđen je na blažu zatvorsku kaznu.

Brojni su zločini koje su uradili pripadnici Merčepove jedinice. Na početku devedesetih bili su smešteni na Zagrebačkom velesajmu, gde su dovodili Srbe koji su živeli i u Zagrebu. “Suđeno” im je po kratkom postupku i nakon višesatnih mučenja, oni su ubijani. Tokom rata “merčepovci” su bili u Pakračkoj Poljani, gde su, takođe, krali imovinu ljudi, tukli i ubijali Srbe. Mnogi od pripadnika te zloglasne jedinice nisu osuđeni, jer su izbegli pravdu raznim pravim smicalicama. Sam Merčep je tvrdio da se ne oseća krivim i nije želeo da iznosi odbranu, jer je kazao da nema oko čega da se brani.

Na kraju suđenja nije utvrđeno da je zvanično Tomislav Merčep bio zapovednik rezervne jedinice MUP-a Hrvatske koja je počinila zločine. Ali, sud je utvrdio da je on zapovedao svojim ljudima, koji su ga slušali, i da im je bio nesporni autoritet. Popis nesrećnih Srba koji su stradali urađen je zajednički, iako nije pronađen dokument koji bi dokazao da je Merčep naredio njihovo hapšenje i privođenje.

U najvećem broju slučajeva Merčepovi ljudi, koji su bili regrutovani iz kriminalnog miljea, pljačkali su žrtve, oduzimali im automobile, nakit i sve vrednosti. Tako su upali i u kuću porodice Zec u centru Zagreba i uzeli sve što je moglo da se iznese. Mihajla su odmah ubili, a Mariju Zec i njihovu ćerku Aleksandru odveli na obližnje Sljeme, gde su u decembru 1991. godine ubijene. Ubice su bili Siniša Rimac, Munib Suljić, Igor Mikola, Nebojša Hodak i Suzana Živanović, pa iako su priznali ubistva, zbog grešaka u proceduri niko nije osuđen. Dvoje dece, Dušan i Gordana, spavalo je i tako preživelo upad “merčepovaca” u stan.

Ubijeni otac Mihajlo , majka Marija i devojčica Aleksandra Zec (dvoje starije dece preživelo)

ŠTRBAC IZNENAĐEN KAZNOM

PREDSEDNIK Informaciono-dokumentacionog centra “Veritas” Savo Štrbac izjavio je da ga kazna od pet i po godina izrečena Marčepu nije iznenadila i da je praksa hrvatskih sudova da Hrvatima izriču minimalne kazne za ratne zločine:

- Prva impresija mi je da je uopšte izrečena osuđujuća presuda. Očekujem da Vrhovni sud Hrvatske poništi prvostepenu presudu i predmet vrati na ponovno suđenje.

J. Kerbler

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.