D.I.C. Veritas

Večernje novosti, 13.05.2014., IMOVINA SRBA Hrvati oteli, vlasnici plaćaju!

Hrvatski sudovi nepravednim presudama 14 srpskih porodica ostavili na ulici. Prognani moraju da plate Hrvatima koji su im uzurpirali domove za ulaganja u nekretnine

PETAR Kunić proteran je u „Oluji“ sa svog ognjišta u Karlovcu. U kuću koja mu je oduzeta, uz saglasnost države, uselio se Hrvat Željko Petrović. Veru da pravda ipak postoji Kuniću je ulila odluka Hrvatske iz 2004. godine da mu vrati imovinu. Onda ga je sačekao još veći šok – da će privremenom stanaru morati da plati 180.000 evra za to što je uložio dok je živeo u Kunićevoj kući!

Kako nije mogao da plati dug, Kunićeva kuća je juče išla „na doboš” i samo zato što se nije pojavio nijedan kupac, on i njegova porodica još nisu izbačeni na ulicu. Privremeni stanar ne odustaje od toga da naplati svoj dug, sa svim sudskim troškovima i kamatama, pa je agonija samo odložena.

- Nisam mogao da idem na licitaciju. Bilo bi mi suviše mučno da gledam sve to – priča Kunić za „Novosti“. – Malo nade mi uliva to što je Petrovićeva advokatica rekla kako su je pozvali iz Kancelarije za obnovu i stambeno zbrinjavanje, tražeći da se u narednih mesec dana ne zakazuje nova licitacija, jer će navodno država da reši ovaj problem i preuzme troškove na sebe.

Kunić je samo jedan od 14 srpskih vlasnika koji pred hrvatskim sudovima vodi sporove, bezuspešno pokušavajući da zadrži sopstvenu imovinu. Svi su obespravljeni po istom modelu. Kada su prognani, Hrvatska je u njihove kuće uselila druge ljude. Devet godina kasnije, kada su Srbima vratili kuću, ti privremeni stanari tužili su ih za nadoknadu sredstava koje su uložili u njihove kuće.

Sličan je i slučaj Milice Miladinović, koja je ostala bez stana u Zagrebu i vikendice u Stubličkim toplicama. Njenu kuću Hrvatska je, po istom modelu, dala privremenom korisniku, a kada ga je iselila i kuću vratila Milici Miladinović, usledila je tužba. Sud je procenio da vlasnica treba da mu isplati 40.000 evra na ime njegovih ulaganja.

- Vlasnica je dvostruko oštećena. Niti je dala državi saglasnost da bilo kome ustupa njenu kuću, niti je odobrila tom stanaru da izvodi bilo kakve radove na kući. Čak i hrvatski zakon prema kome su svoje sunarodnike, uglavnom iz BiH, useljavali u srpske kuće, kaže da nemaju pravo na to – objašnjava Miodrag Linta, predsednik Koalicije izbegličkih udruženja. – Da bi pravda minimalno bila zadovoljena, Hrvatska bi trebalo njoj da u zamenu da stan u Zagrebu i na sebe preuzme sve parničke troškove i kamate, kao i da obešteti tog stanara Hrvata.

Iako je bilo očekivano da će hrvatski sudovi pravično rešiti ove slučajeve, to se nije dogodilo. Zato je slučaj stigao do Vlade Hrvatske, čije službe su pripremile predlog odluke kojim bi država na sebe preuzela sve sudske troškove, kao i obavezu da obešteti Hrvate, privremene stanare srpskih kuća. Linta veruje da bi do kraja meseca ovaj akt mogao da bude usvojen i da se stavi tačka na diskriminaciju 14 srpskih porodica.

OŠTEĆENO 14 PORODICA

Osim Kunića i Milice Miladinović, na spisku oštećenih je još 12 vlasnika nekretnina: Tatjana Nikitović iz Benkovca, Nedeljka Vujčić iz Gornjih Bogićevaca, Ljiljana Trgovčević iz Kruševa, Ksenija Rjah iz Karina, Milan Bućan iz Donjeg Karina, Đorđe Ćalić i Jovan Drča iz Benkovca, Milenko Savanović iz Novske Posavine, Mirko Milojević iz Gline, Jovan Dupor iz Gornjeg Karina, Nikola i Zorka Pavlović iz Petrinje i Milan Gvozdić iz Slunja.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.