D.I.C. Veritas

Večernje novosti, 13.05.2018, Preminuo Borislav Mikelić

Odlazak bivšeg premijera RSK i čuvenog direktora petrinjskog “Gavrilovića”. Plodna privredna i politička karijera ratnog siročeta iz Potkozarja

BIVŠI premijer Republike Srpske Krajine, čuveni direktor “Gavrilovića” i potpredsednik Fudbalskog kluba Partizan Borislav Mikelić preminuo je juče, u Beogradu, u 79. godini.

Rođen se 13. septembra 1939. u Kraljevini Jugoslaviji, u Dobrljinu, pored Bosanske Kostajnice. Za vreme Drugog svetskog rata ostao je siroče, jer mu je cela porodica pobijena, delom u Jasenovcu, delom direktnom likvidacijom. Odrastao je u sirotištima u Sloveniji i Hrvatskoj. Uprkos tome uspeo je da stekne zvanje grafičkog inženjera i karijeru započinje u radnoj organizaciji “Privreda” u Petrinji.

Od polovine sedamdesetih bio je prvo na dužnosti sekretara petrinjskog Opštinskog komiteta SK Hrvatske, a zatim predsednik Skupštine opštine Petrinja. Tokom osamdesetih godina, pa sve do početka rata u Hrvatskoj, bio je na čelu čuvene Mesne industrije “Gavrilović”.

U aprilu 1989. postaje član CK SKJ.

S početkom višestranačja, Mikelić osniva Socijalističku partiju Hrvatske – stranku jugoslovenske orijentacije, koja se 1991. priključuje Savezu komunista – Pokretu za Jugoslaviju. Za Beograd odlazi u januaru 1991. i postaje savetnik u preduzeću “Progres” Mirka Marjanovića, budućeg srpskog premijera. U to vreme imenovan je i na mesto potpredsednika Fudbalskog kluba Partizan.

U politiku se vraća krajem 1993. godine, kao šef izborne kampanje Milana Martića za predsednika RSK, da bi u aprilu 1994. pa sve do maja 1995. obavljao dužnost predsednika Vlade RSK. Bio je jedan od zagovornika pregovora sa Hrvatskom, ali i ujedinjenja srpskih zemalja. Smatrao je da se Plan Z-4 može uzeti kao osnova pregovora između Knina i Zagreba.

Posle “Oluje” odlazi za Beograd, gde se vraća na mesto savetnika u “Progresu”, a kasnije osniva mesnu industriju “Galames”.

Hapšen je u vreme policijske akcije “Sablja”, zbog navodne umešanosti u ubistvo premijera Zorana Đinđića. U pritvoru je proveo tri meseca. Oslobođen je odlukom Vrhovnog suda.

Vreme i mesto sahrane Borislava Mikelića biće naknadno saopšteni.

 

“PALA” OPTUŽNICA U HRVATSKOJ

Hrvatske vlasti gonile su Mikelića zbog stradanja policajaca i civila prilikom borbi oko Petrinje i sud u Sisku ga, 1993. godine, u odsustvu osuđuje na 20 godina zatvora. Posle 11 godina zatražio je reviziju postupka i Županijski sud u Zagrebu 2011. odbacuje optužnicu.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.