D.I.C. Veritas

Večernje novosti, 13.05.2024, ХРВАТСКА ЋЕ СЕ ПРАВИТИ ДА ЈЕ БРАНКО ТУНИЋ НЕСТАО: Адвокат Александар Цвејић о пресуди за ратни злочин у загребачком Ракитју

ОСУЂУЈУЋА пресуда Бранку Тунићу за ратни злочин над заробљеним војницима ЈНА у загребачком логору Ракитје у септембру 1991. године је добра, а и казна од 8 година затвора је одговарајућа, ако се узме у обзир да је избачено убиство Марка Утржана из Кикинде.

Ово је гостујући у подкасту “Новости” – “Приче из хронике” казао адвокат Александар Цвејић, пуномоћник једног од оштећених тадашњих војника. Он наводи да је српски суд за ратне злочине прихватио пресуду Врховног суда Хрватске, којом је Тунић 2001. године правоснажно ослобођен за убиство Марка Утржана уз наводе да га је починио у нужној одбрани.

- Тумачење је да се не може два пута судити у систему под истом јурисдикцијом, а то значи да му се не може поново судити у Хрватској али може у Србији. Ту доктрину примењује америчко правосуђе. Американци и дан данас траже нашег Миладина Ковачевића, који је у Србији осуђен, јер је претукао финансијера Хилари Клинтон и они ту пресуду не признају – каже Цвејић.

- Међутим, Веће суда у Београду је ипак прихватило да се Тунићу овде не може судити, иако је поступак у Хрватској фингиран. Он не служи на част држави која себе сматра правном. Невиђено је да је пресуда дата на страну и по, од чега је четири петине опис и они сматрају да су тиме решили случај. Ми смо на овом суђењу за ратни злочин користили доказе, које су они тада прикупили и из тих доказа измислити пресуду према којој је Тунић био нападнут је просто ненормално.

Цвејић указује да је поступак у Србији против Тунића вођен уз опструкцију Хрватске.

- Хрвати су све радили да саботирају овај поступак, нису поступали по замолницама наших органа, док ми поступамо по њиховим и то је једностраност која мора бити укинута – каже Цвејић.

- Ми смо се некако навикли да се у Србији суди само Србима и када се појави неко ко није Србин, запањимо се, посебно када буде осуђен. Раније су такви пуштани, да не помињем Пурду, а највиши државни функционери су се директно мешали у поступке. Када је био председник Борис Тадић се директно мешао у поступак на Овчари и када је Тихомир Пурда хапшен и суђен. Већа за ратне злочине су била склона да та мешања са задовољством прихвате и да ослобађају оптужене или да не воде поступке. Од неког доба се та пракса прилично променила и ми данас можемо да очекујемо и нове поступке за ратне злочине у Хрватској, а чини ми се и у Словенији, која не случајно реагује и на обраћање нашег председника у УН, јер знају да се за неке догађаје код њих, где су почињени злочини над војницима ЈНА, воде истраге.

Бранко Тунић је у Србији осуђен у одсуству, а Цвејић каже да ће бити прилично проблематично да он не буде изручен, ако се негде појави.

- Ипак ако нас је ичему историја научила, то је да су државе врло склоне да не поступају по захтевима Србије за изручење за тешке ратне злочине, јер те људе штите велике силе. Такви су примери Харадинаја, Ејупа Ганића – каже Цвејић. – Тунић ужива заштиту одређених служби Хрватске, али га не чувају они због њега, већ штите своје високопрофилне војно-полицијске кадрове. Да се примени хашко правило командне одговорности, за ове злочине у Ракитју би директно одговарали Јосип Луцић, тадашњи начелник Генералштаба Хрватске војске, генерал Маријан Марековић, чак и Анте Готовина, који је био ту.

Цвејић наглашава да Хрватска неће дати Тунића или ће се правити да га нема, да је нестао, јер Ракитје није једини логор у Загребу:

- Била су још три логора Кристинец, Селсака и Влашка. Четири логора у главном граду државе је прилично неуобичајено чак и за државу, која од раније баштини традицију логора. Било је још логора у Хрватској, али то је годинама код нас била табу тема. Више није и очекујем да ће да се отвори још поступака за злочине над Србима.

Наш саговорник указује и да предмет за ратни злочин над цивилима на Петровачкој цести и код Сводне стоји већ годину и по дана у Суду за ратне злочине у Београду, јер се ванпретресно веће понаша на начин који делује да је Веће неког хрватског суда, а не Републике Србије.

- Када имате писмено обавештење да Хрватска неће да сарађује, нема потребе да ви од њих 15 пута тражите информације о достављању позива окривљенима – наводи адвокат Цвејић. – Поступак мора да иде, јер је “Петровачка цеста” можда и гори злочин од Ракитја, јер је системски испланиран и спроведен. У Ракитју можете можда да говорите и да се једна особа са “дна каце” понашала дивљачки према заробљеницима, а “Петровачку цесту” нису радили пијани регрути, који су се скупили испред продавнице, па пребили или убили некога, већ школовани пилоти поштујући комплетан ланац командовања, који иде до министра војног и врховног комаданта. Они су спровели ракетирање и митраљирање цивилне колоне у којој није било ни једног војника или војног возила. То је била свесна порука “испраћамо вас овако сада и да се више никада не вратите, и ако преживите”. Ово је била једна од радњи којом је спровођен геноцид над Србима у Хрватској у акцији Олуја. Побити што више цивили и утерати страх у кости да се више никада не врате. За то се побринула екипа пилота са Петровачке цесте.

 

ЋУТЕ О СВОЈИМ ЗЛОЧИНИМА

АДВОКАТ Александар Цвејић каже да је Тунић осим убиства Марка Утржана у логору Ракитје осуђен за класичан асортиман мучења.

- Код њега се видело садистичко уживање у томе, гашење цигарета по телима, уринирање по затвореницима, ударање кундацима, разна понижавања. Али, ви у Хрватској данас нећете наћи иоле пристојан медиј, који ће о томе да прича и пише. Цензура и аутоцензура која тамо постоји је невиђена у Европи.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.