D.I.C. Veritas

Večernje novosti, 13.06.2018, SEĆANjE NA JOVANA RADULOVIĆA: Pisao o izgubljenom zavičaju

Tribina posvećena Jovanu Raduloviću (1951-2008) u udruženju književnika Srbije

BIO je pisac srpske Dalmacije koje više nema i pisac starog kova retke vrste u odumiranju. Ovo je istakao Milisav Savić na tribini održanoj u sredu u UKS posvećenoj sećanju na Jovana Radulovića (1951-2008).

- Njegova srpska Dalmacija nije nimalo idilična, siromašna je i surova. Život se svodi na muku i retke trenutke veselja i radosti, zlo je ono s čim se njegovi junaci nose celog veka. Radulovićevo pripovedačko majstorstvo je autentično – rekao je Savić.

Napomenuvši da je Radulović čitaocima ponudio nove književne teme, složenu proznu kompoziciju, dinamičan jezik, Marko Nedić je istakao:

- Život srpskog naroda u njegovom zavičaju sagledan je u okvirima patrijarhalne kulture i velikih istorijskih promena koje su se, sve do međunacionalnih sukoba, polovinom i krajem 20. veka, dešavale na tom prostoru.

Nagoveštaj sudbine srpskog naroda u Hrvatskoj dao je u “Golubnjači”, a u jednom od najboljih romana srpske književnosti na kraju 20. veka, “Prošao život”, kao i u pojedinim pripovetkama, progovorio je o tragičnoj sudbini ne samo protagonista, već i celog srpskog naroda na prostoru Dalmatinske zagore.

Bio je neverovatno darovit pripovedač, veliki pisac ljudskog poraza kome nije dato da dovrhuni svoj dar, rekao je Jovan Delić. Prema rečima Dušana Ivanića, Radulović je u Beogradu bio centar inicijative za očuvanje srpske tradicije u Hrvatskoj i podsetio da je kao urednik u BIGZ-u pokrenuo ediciju “Književnost Srpske Krajine” i priredio nekoliko knjiga srpskih pisaca.

OKRUGLI STO

NA izuzetan dramski opus Jovana Radulovića, koji je uvek pokazivao jasan moralni stav, ukazao je Radomir Putnik. Radulović je dao nenadmašnu i sugestivnu karakteristiku ljudi iz svoga kraja i podigao spomenik kulturi Dalmatinske zagore, rekao je Tiodor Rosić. Radomir Andrić, predsednik UKS, najavio je okrugli sto o stvaralaštvu Jovana Radulovića.

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.