D.I.C. Veritas

Večernje novosti, 14. 09. 2023, NOVI DOKAZI TUNIĆEVOG ZLOČINA U RAKITJU: Sudu predate fotografije i snimci

PUNOMOĆNICI oštećenih u postupku protiv Branka Tunića optuženog za ratne zločine u zagrebačkom logoru Rakitje 1991. godine, predali su nove dokaze protiv njega Sudu za ratne zločine u Beogradu.

To su određene fotografije, snimci, isprave i dokumentacija, koju su pribavljeni u Hrvatskoj i u vezi su sa krivičnim delom. Tuniće je optužen za ratni zločin nad zarobljenom vojnicima JNA srpske nacionalnosti, za zlostavljanje i mučenje njih 16 i ubistvo vojnika Marka Utržana (20).

Sudsko veće je na današnjem pretresu ove dokaze uručilo i tužiocu i ostavilo mu vreme da se o njima izjasni.

Sledeće suđenje Tuniću u odsustvu održaće se u novembru, kada će biti saslušani veštaci balističke i medicinske struke.

Većina svedoka koji su do sada ispitivani u postupku protiv Tunića, potvrdili su da je on ubio Marka Utržana, prepoznali su ga na slikama i opisali ga kao nasilnog čoveka koji je pretio vojnicima srpske nacionalnosti.

Današnjem glavnom pretresu prisustvovala je sestra ubijenog vojnika Marka Utržana. Njega je tog 30. septembra 1991. godine Tunić odveo u podrum zgrade gde ga je vezanog tukao i onda upucao u lice iz pištolja. Posle je lagao da ga je vojnik JNA napao i oteo mu pušku, što su negirali svedoci drugi vojnici koji su bili u podrumu.

 

S. J. M.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.