D.I.C. Veritas

Večernje novosti, 15.04.2020, Uskrs u Zagrebu bez posete sabornom hramu, mitropolit Porfirije poručuje: Nema pesimizma, ovo ćemo obaviti

OD STALNOG DOPISNIKA – ZAGREB

Prve procene stanja objekata srpske zajednice i SPC posle nedavnog zemljotresa

PROSLAVA pravoslavnog Uskrsa u Zagrebu sledeće nedelje neće moći da bude održana u sabornom hramu Preobraženja Gospodnjeg jer je on nakon zemljotresa neupotrebljiv. Štete su ogromne, a kada su statičari pregledali hram mogli su samo da zaključe da je opasno boraviti u njemu zbog brojnih oštećenja.

Mitropolit zagrebačko–ljubljanski Porfirije u više navrata je sa statičarima pregledao hram, a tek predstoje dalja ispitivanja koja će pokazati razmere oštećenja i šta treba uraditi da hram bude otvoren vernicima.

Ali već sada je jasno da sledi dug put za obnovu crkve koja ide u prvu kategoriju zaštite spomenika kulture Hrvatske. Hram je, kao i katolička katedrala u Zagrebu koja je takođe veoma stradala, delo austrijskog arhitekte Hermana Bolea, dok je živopis rad poznatog ruskog ikonopisa Aleksandra Muhina koji radi ukrašavanja enterijere Hrama Svetog Save u Beogradu.

Mitropolit Porfirije je pozvao sve vernike koji žive u Zagrebu, a koji su takođe imali oštećenja u stanovima i kućama nakon zemljotresa, da budu u vezi sa crkvom, koja će im u granicama mogućnosti pomoći.

Oštećena je i Crkvena opština u Ilici, ali je zato sedište mitropolita ostalo čitavo. Značajna su oštećenja i na sedištu Srpskog narodnog veća u Gajevoj ulici u Zagrebu, gde je i redakcija zagrebačkih “Novosti”.

- Na sve ove teškoće ne gledamo sa pesimizom, vidimo to pre kao zadatak koji treba obaviti – kaže mitropolit Porfirije.

Velika su oštećenja i u domu srpskog privrednog društva “Privrednik” u Preradovićevoj ulici u centru Zagreba, u zgradi koja je izgrađena 1875. godine. Posebno su oštećene prostorije u samoj zgradi, a ima i oštećenja na fasadi. Srpska pravoslavna gimnazija Kantakuzina Katarina Branković prošla je bez oštećenja, kao i duhovni centar i pravoslavni manastir Svete Petke.

Koliko će biti potrebno sredstava da se obnove svi verski i drugi objekti srpske zajednice i SPC u Hrvatskoj teško je uopšte procenjivati, ali je jasno da je reč o izuzetno velikim iznosima. Tek predstoji da se vidi koliko će država pomoći srpskoj zajednici da se obnove zgrade i hram.

Istovremeno Mitropolija organizuje i brojne humanitarne aktivnosti da pomogne ljudima koji su pogođeni zemljotresom, pa je obezbeđeno gotovo deset tona prehrambenih proizvoda. Zbog krize sa virusom korona Mitropolija organizuje i brojne humanitarne akcije širom Hrvatske, kako bi pomoć došla do Srba koji žive u zabačenim selima.

Uoči Uskrsa mitropolit Porfirije je u petu nedelju Svete i Velike četrdesetnice služio liturgiju u paraklisu Svetog Save pri pravoslavoj gimnaziji, ali bez prisustva vernika.

 

PRIJAVE ZBOG INCIDENTA

SPLITSKA policija podnela je prekršajne prijave protiv 13 osoba koje su u nedelju u Sirobuji učestvovale u incidentima i isticale ustaške simbole ispred crkve, uprkos zabrani okupljanja. Jedan 24-godišnjak se sumnjiči da je isticao simbol ustaškog slova “U”, a jedan 43-godišnjak za isticanje ustaškog pokliča “Za dom spremni”. Incident pred crkvom na Sirobuji dogodio se na Uskrs gde je uprkos zabrani okupljanja zbog epidemije održana misa.

J. KERBLER

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.