D.I.C. Veritas

Вечерње новости, 14.06.2016., Степинац у Европском парламенту

У Бриселу изложба посвећена хрватском кардиналу из времена Другог светског рата. ЕНП покровитељ, али тврди: Немамо ништа с догађајем

Париз – од сталног  дописника „Новости“

ЕВРОПСКИ парламент организује данас и сутра изложбу и конференцију посвећену хрватском кардиналу Алојзију Степинцу. Главни организатор је хрватска посланица Маријана Петир, у сарадњи са Канцеларијом за културна добра Загребачке надбискупије и Хрватским свеучилиштем, а под покровитељством Европске народне партије. Изложбу ће отворити потпредседница ЕП Меирен Мекгинис, уз присуство загребачког бискупа Ивана Шашка.

ВЕЛИКЕ РЕЧИ МАРИЈАНЕ ПЕТИР

У НАЈАВИ догађаја, на сајту Петирове, уз лого Европске народне партије, пише између осталог да је једна од главних одредница живота Алојзија Степинца “била раскош његове хуманости, која се огледала у подизању гласа против сваке неправде те у конкретној помоћи најслабијима, најрањивијима и најугроженијима – свима који су били потребни његова близина и помоћ, независно од њиховог пола, доби, расе, народности и вере…”

- Организација оваквих скупова је у домену посланичких група – одговорио је портпарол ЕП Гедиминас Вилкас на питање “Новости” да прокоментарише како је дошло до тога да буду приређени ова изложба и конференција.

Европски народњаци су све пребацили на хрватску посланицу.

- Немамо ништа с овим догађајем. Посланици су слободни да организују шта желе, по својој слободној вољи, и да притом користе лого наше групе – каже за “Новости” шеф службе за комуникације Европске народне партије Педро Лопез де Пабло.

Произилази, тако, да у ЕП може да прође све и свако, без икакве контроле.

- И раније нам се дешавало, не само у нашој, већ и у осталим посланичким групама, да поједини догађаји изазову велику контроверзу, па и проблеме. Ми смо ту немоћни. Као што знате, у ЕП су представници најразличитијих странака и опредељења – додаје Де Пабло.

У најави је на званичном сајту Петирове између осталог истакнуто да се изложба организује “у ишчкивању канонизације једног од највећих сведока вере нашег времена, изузетног човека и омиљеног хрватског блаженика Алојзија Степинца” и да ће њоме бити представљени “лик, живот и дело тог истинског бисера Католичке цркве и хрватског народа.”

У склопу изложбе, која се отвара вечерас у 18.30, биће приказани Степинчеве фотографије и цитати, као и три његове скулптуре, гипсана посмртна маска и четири медаље.

Дан после изложбе, у сарадњи с Радном групом Европске народне странке за међукултурни и религијски дијалог биће одржана и конференција “о важности надбискупа Степинца и његовог деловања за разумевање данашње Европе, о Степинчевом спасавању деце и деловању за време Другог светског рата.”

 

Г. Ч.

(Штампано издање)

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.