D.I.C. Veritas

Вечерње новости, 16.12.2023, ГЛАВАШ СЛОБОДНО ШЕТА ПО ХРВАТСКОЈ: Упркос пресуди на седам година због ужасних злочина, ратни командант Oсијека није у притвору

ГОСПОДАР живота и смрти у ратном Осијеку Бранимир Главаш, кога је загребачки Жупанијски суд пре месец дана првостепено осудио на седам година затвора због ратних злочина над српским цивилима, после чега је побегао у БиХ, вратио се у Хрватску.

Како је изјавио за тамошње медије, границу је прешао нормално и нико га није зауставио.

- Нисам добио никакву гаранцију да нећу морати у затвор, али ето ме назад. Подигао сам прашину, али нормално сам прешао границу и сада се без икаквих проблема крећем по Хрватској – казао је Главаш.

Још је рекао да је лично био у загребачком Жупанијском суду, по нека документа, и да се жалио на новчану казну коју му је суд изрекао због вређања судије током изрицања пресуде.

- Када је псовао судије и тражио да изађе из суднице да “не слуша блебетање”, и када му је судија то дозволио, и Бранимир Главаш и његов син, адвокат, очекивали су да ће му бити одређен истражни затвор, како се у Хрватској зове притвор. Зато је побегао – објашњава за “Новости” први човек Документационо-информационог центра Веритас и некадашњи судија Саво Штрбац.

Наиме, хрватско законодавство предвиђа обавезан притвор ако је првостепена осуда пет и више година затвора. Штрбац претпоставља да су судија и његово веће погрешно применили право и рачунали да је већ по ранијој пресуди одслужио пет година и три месеца, те да му је преостало само годину и девет месеци, због чега није добио притвор.

- Главаш је кукавица. Оба пута, и после прве пресуде и сад, бежао је из земље. Да не зна да неће ићи у затвор, сигурно се не би вратио. Сада чека да добије пресуду, која још није написана, а онда следи жалба. Он је и даље хрватски национални херој, који пркоси свима. Шета по Загребу слободно, иде у Сабор и Жупанијски суд и сигуран је да му нико неће ништа – каже Штрбац.

 

МОНСТРУОЗНИ ЗЛОЧИНИ

ГЛАВАШУ је два пута суђено у предметима “Селотејп” и “Гаража”, за ратне злочине почињене над Србима деведесетих. Под његовом командом, припадници ЗНГ мучили су и убијали српске цивиле, лепили им селотејп преко уста и око руку, па их устрељене бацали у Драву. Једном су чак сипали киселину из акумулатора у уста, да би несрећника на крају устрелили.

Евентуално ће морати само да плати 5.000 евра казне за вређање суда.

За то време, генерал Борислав Ђукић се од 2015. године, откад је ухапшен због организовања рушења бране ХЕ Перућа, налази у притвору. Два пута му је суђено, последњи пут га је сплитски Жупанијски суд осудио на 10 година, али пресуда није правоснажна.

- Двоструки аршини компромитују хрватско правосуђе. Овог лета смо имали случај Миленка Марића, Србина из Вуковара, који је већ једном изручен из Велике Британије и у судском поступку ослобођен, па се вратио у Британију. Другостепени суд је укинуо ослобађајућу пресуду, па га је Британија поново изручила, да би у поновљеном суђењу био кажњен на пет година затвора. Када се саберу екстрадициони и истражни притвор, пет година је истекло, али Марић је и даље иза решетака – каже Штрбац.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.