D.I.C. Veritas

Večernje novosti, 17.09.2018, Hrvatska na nogama zbog filma o masakru porodice Zec

ZAGREB – OD STALNOG DOPISNIKA „NOVOSTI“

Zagreb pokušava na sve načine da sakrije istinu o jednom od najstrašnijih zločina devedesetih godina. Premijera “Srbenke” pod znakom pitanja. Krivci nisu kažnjeni, ubica Merčep odmara se u banji

KADA naredne sedmice u Zagrebu bude premijerno prikazan film Nebojše Slijepčevića “Srbenka”, koji govori o svirepom ubistvu porodice Zec, Tomislav Merčep će završiti odmor u banji u Krapinskim Toplicama i nastaviti da izdržava zatvorsku kaznu!

ĆUTANjE UMESTO PRAVDE

O ovom monstruoznom zločinu u Hrvatskoj se ćuti, svi sve znaju ali niko ništa ne priča. Postupak je obustavljen još u fazi istrage, a tek kada je Amnesti internešnel počeo da pritiska Hrvatsku, ponovo su uhapšeni oni koji su ubili tri člana porodice Zec.

Kako će hrvatski desničari dočekati film koji govori o jednom od najstrašnijih događaja devedesetih teško je prognozirati, ali radikalizacija koja buja iz dana u dan sigurno neće doprineti da nagrađeni dokumentarac sa filmskog festivala u Sarajevu bude primljen na pravi način.

Čovek koji je naređivao ubistva Mihajla, Marije i Aleksandre Zec, ratni zločinac Merčep, sigurno nije svoj privilegovani boravak u banji, umesto u zatvoru, iskoristio za kajanje, a teško da će film biti povod i da se sa strašnom prošloću suoče njegovi saborci, “merčepovci”, koji su hladno likvidirali i dvanaestogodišnju devojčicu.

Sve je počelo 8. decembra 1991. godine kada je “preki sud” sa Merčepom na čelu zaključio da je imućni zagrebački mesar Mihajlo Zec zapravo srpski špijun. Navodno su pratili njegovo kretanje i bilo im je neverovatno da “jedan Srbin” prima u svom stanu prijatelje, koji, ako su Srbi, šta mogu drugo da budu nego špijuni i neprijatelji.

U svom štabu Merčep i njegovi pripadnici specijalne policije odlučili su da ga treba likvidirati. Petoro naoružanih mladića došli su u crvenom kombiju u 23 časa pred Mihajlovu kuću i počeo je masakr. Hladnokrvno su ga izvukli iz kuće i ubili pucnjem u potiljak.

U kući je bila i Mihajlova supruga Marija koja je kuvala ručak za decu. Aleksandra, Dušan i Gordana su spavali, buka je probudila samo Aleksandru. Iz kuće su istrčale Marija i Aleksandra, devojčica u pidžami, a ubice, Siniša Rimac, Munib Suljić, Igor Mikola, Nebojša Hodak i Suzana Živanović odmah su ih vezali i ugurali u kombi koji je odjurio prema Sljemenu.

Tamo su majku vezali za stolicu, a maloj Aleksandri u usta ugurali krpe. Dvojica su počeli da kopaju jamu blizu planinarskog doma i do tog mesta doveli prvo nesrećnu ženu kojoj su pucali u glavu, da bi u telo ispalili i nekoliko metaka iz puške. Čizmom je mrtvo telo jedan od ubica gurnuo u jamu.

Odmah nakon toga su izveli i devojčicu. Stajala je u hladnoj sljemenskoj noći kada je počeo da pada i prvi sneg i okliznula se na svom poslednjem putu, do jame gde je već ležala njena mrtva majka. Jedan od ubica strgao je deo pidžame da joj prekrije oči. Junačina koji se zove Munib Suljić devojčici od dvanaest godina ispalio je šest hitaca u glavu i telo bacio u jamu. Pucali su i po mrtvim telima.

Ubice su oslobođene jer policija i sud nisu poštovali proceduru. Tek je Merčep u presudi Vrhovnog suda Hrvatske spomenut kao onaj ko nije sprečio ta ubistva, a jedan od ubica Siniša Rimac postao je telohranitelj ministra odbrane Gojka Šuška, da bi 1995. dobio i od tadašnjeg predsednika Tuđmana odlikovanje.

- Ovaj zločin jedno je od najsramotnijih poglavlja novije hrvatske istorije. Počinitelji su bili pripadnici specijalnih policijskih snaga koji su oslobođeni zbog proceduralnih grešaka – kaže Zoran Pusić, predsednik Antifašističke lige Hrvatske, a nedavno je u TV kalendaru “na Hrvatskoj” televiziji rečeno kako je ubistvo Aleksandre Zec “medijski predimenzionisano”.

Pravu istinu ko je i zašto štitio ubice i kako su takva ubistva uopšte mogla da se događaju sigurno nikada nećemo da saznamo. Pogotovo ne sada kada još jednog ubicu, Mirka Norca, koji je hladnokrvno ubio ženu i pokušao da ubije mladića, pozdravljaju na skupovima na kojima su i hrvatski ministri, a inženjer smrti Tomislav Merčep leta provodi u banjama umesto u ćeliji.

NORVEŠKI “DAGSAVISEN”: ZAVLADAO USTAŠKI REVIZIONIZAM

SAMO nekoliko dana pošto je švajcarski list “Tages ancajger” popisao sve “blamaže” hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović, norveški dnevni list “Dagsavisen” u članku “Hrvatski duhovi” navodi da je Hrvatska – zbog podivljalog nacionalizma i ustaškog revizionizma – postala “problematično dete Evropske unije”.

List konstatuje da su u Hrvatskoj jake snage koje žele da “revidiraju prošlost i očiste NDH, koja je bila fašistička država i podržavala nacističku Nemačku tokom Drugog svetskog rata”. List podseća i na “zloglasnu izjavu Franje Tuđmana” da mu je drago što mu žena nije ni Jevrejka, ni Srpkinja.

Navodi se da nacionalisti i ratni veterani upoređuju NDH i rat za nezavisnost Hrvatske devedesetih, pa ne iznenađuje što se danas u Hrvatskoj koristi ustaški pozdrav “Za dom spremni”.

Ističe se i da nacionalističke snage pokazuju gađenje prema onima koji žele pomirenje i rešavanje hrvatskih ratnih zločina iako je, kako procenjuje list, većina Hrvata i Srba u zemlji umorna od sukoba. Ističe se da je Katolička crkva ključan akter u takvim nacionalističkim politikama.

J. KERBLER

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.