D.I.C. Veritas

Večernje novosti, 18. 09. 2023, VATIKAN BIO UPOZNAT I SA ZLODELIMA USTAŠA U NDH: Sveštenici, bliski Papi Franji, o novootkrivenim dokumentima

J. Kerbler – Od stalnog dopisnika – ZAGREB

PAPA Pije XII morao je da zna za monstruozne zločine nad Srbima u ustaškoj tvorevini – Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

Poglavar Rimokatoličke crkve za vreme Drugog svetskog rata, baš kao što je, kako je upravo obelodanjeno, bio upoznat sa nacističkim zločinima i Holokaustom nad Jevrejima, sigurno je bio informisan i o zlodelima na celoj teritoriji NDH!

Ovo, u ekskluzivnom razgovoru za “Novosti”, tvrde sveštenici bliski sadašnjem papi Franji koji, kako navode, “i sami očekuju još mnoga otkrića iz vatikanskih arhiva”.

- Ništa nije isključeno, jer su i sveštenici koji su bili protivnici Hitlera i marionetskog režima Ante Pavelića redovno obaveštavali Vatikan šta se događa.

Činjenica je da je kardinal Alojzije Stepinac među prvim pozdravio dolazak ustaša na vlast, a papa Pije XII ga u januaru 1942. imenovao za vojnog vikara hrvatske vojske čiji je prvi zadatak bio – očistiti teritoriju NDH od Jevreja i Srba – kaže za naš list visokorangirani sveštenik u Vatikanu.

Naš sagovornik, dobar poznavalac istorije i sadašnjih okolnosti u Katoličkoj crkvi, naglašava da je Stepinac o svemu što se događa u NDH sve dobro znao, pa se, kako ukazuje, može pretpostaviti i da je redovno o tome obaveštavao Svetu stolicu i papu:

- Dokumenti će otkriti da li je papu informisao o počinjenim zločinima ustaša za koje je sigurno znao, baš kao što je znao i o pokrštavanju srpskog življa, o čemu je bez sumnje bio informisan i Pije XII.

Dokumenti iz arhiva Zagrebačke nadbiskupije koji su nedavno ugledali svetlost dana svedoče i da je Stepinac pisao “da sveštenici izađu u susret pravoslavnim Srbima ako žele da pređu na katoličku veru i da će se, kada prođe ovo vreme ludila i divljaštva znati ko je koje vere”.

- Može se pretpostaviti da je baš o tom vremenu ludila i divljaštva, što uključuje mnogobrojne ustaške zločine koji vode i do Jasenovca, Stepinac pisao Vatikanu – uveren je naš sagovornik.

- Uostalom, papa Pije XII, najkontroverzniji rimski biskup u prošlom veku, Hitlerov papa, tvrdi antikomunista, proglasio je Stepinca kardinalom. Svako ko imalo poznaje kako funkcioniše Sveta stolica kroz vekove zna da je upravo papa najobavešteniji unutar vatikanskih zidova.

 

Znaju mnogo više nego što mislimo

PIJE XII ili Eugenio Pačeli sigurno je jedna od najvećih enigmi u istoriji moderne katoličke Crkve, ali sve je bliži trenutak kada će se definitivno potvrditi činjenica da je sve znao.

- Sam papa Franja, sigurno, mnogo više zna nego što mi možemo i da pretpostavimo, pa tako i o vezi Pija i Stepinca i vrha crkve u Hrvatskoj u ratnim godinama, ali i u vreme kada su se ustaše nakon poraza Hitlera dale u bekstvo uz pomoć nekih u Vatikanu.

 

SS krematorijumi

OTKRIĆA iz Vatikanskog arhiva, čije je delove minulog vikenda preneo italijanski “Korijere dela sera” jasno ukazuju da je papa Pije XII znao za zločine u nacističkim logorima. Navode se i delovi pisma iz decembra 1942. u kome nemački jezuitski sveštenik Lotar Kenig piše papinom privatnom sekretaru Nemcu Robertu Liberu i informiše ga o SS krematorijumu u koncentracionim logorima Belzek i Aušvic i zločinima nacista koji su tamo ubijali i spaljivali ljude.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.