D.I.C. Veritas

Večernje novosti, 18.12.2020, HRVATI UPALI U SRPSKO SELO I NAPRAVILI MASAKR: Zločin u Mašićkoj Šagovini 29 godina bez kazne

DANAS se navršilo 29 godina od ratnog zločina u RSK, kada su hrvatske snage u napadu na srpsko selo Mašićka Šagovina kod Novske ubile najmanje 55 ljudi, a za ovaj zločin još niko nije odgovarao iako su poznati nalogodavci i neposredni počinioci ubistva.

U noći sa 18. na 19. decembar 1991. godine, 363 pripadnika 108. i 121. brigade ZNG-a /zenge/ i specijalaca iz grupe “Svileni” izvršili su pešadijski napad na srpsko selo Mašićka Šagovina, koje je branilo oko stotinak branilaca, pripadnika Teritorijalne odbrane iz ovoga i susednih srpskih sela i dobrovoljaca iz Srbije.

U toku borbe za “prokletu utvrdu”, kako su Hrvati zbog njenog izuzetnog geostrateškog položaja zvali Mašićku Šagovinu, “zenge” su, iskoristivši to što su branioci sa meštanima slavili Svetog Nikolu, ovladale celim mestom, saopšteno je iz Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas”.

Tom prilikom su, prema srpskim izvorima, likvidirali najmanje 55 ljudi, među kojima 31 civila i pripadnika Teritorijalne odbrane iz ovog sela, dok ih je nekoliko desetina prošlo višemesečnu torturu u hrvatskim kazamatima.

Prema svedočenjima preživelih srpskih logoraša, “zenge” su pred sobom redom palile sve kuće, te ubijale i civile i branioce nakon polaganja oružja i predaje.

Prema hrvatskim izvorima, akciju je isplanirao brigadir Josip Mikšić, tadašnji komadant 121. brigade, a napadom komandovao pukovnik Ante Šolić, tadašnji komandant Samostalne interventne satnije /čete/ pri 121. brigadi.

Među ubicama civila i zarobljenika, preživeli meštani su prepoznali Zdravka Paritana, Stevana Kulića, obojica iz Cerničke Šagovine, i Ivana Klepića iz Nove Gradiške.

Prema nalogu hrvatske vojske, u Mašićkoj Šagovini je pokopano 28 tela, većina pod imenom, a skupljali su ih i pokopavali njihovi rođaci, među kojima i Cvetanka Milosavljević, koja je morala pokopati i svoja dva sina Tihomira /20/ i Dragana /23/.

Sa ove lokacije do 2013. godine ekshumirani su i srpskoj strani predati posmrtni ostaci najmanje šest lica, uz objašnjenje da su “stradali u borbi”, a u oktobru iste godine ekshumirani su posmrtni ostaci još 19 žrtava, od kojih je do sada 14 identifikovano, dok se za ostale žrtve još ne zna ni mesto ukopa.

Selo je kompletno opljačkano i spaljeno, izuzev Zadružnog doma, u kome se nalazila hrvatska vojska sve do dolaska vojnika UN.

U Hrvatskoj ova akcija se kotira kao “jedna od prvih herojskih bitaka `domovinskog rata`, u kojoj su, kako kažu, `četnici` pretrpeli velike gubitke – oko 100 mrtvih”, dok su hrvatski gubici iznosili 13 poginulih i više desetina ranjenih.

- Iako su u ovoj akciji ubijani civili i zarobljenici, kategorije koje su u oružanim sukobima zaštićene Ženevskim konvencijama, iako su poznata imena osoba koje su isplanirale i izvele ovu akciju, kao i neposredni počinioci ubistava, za ovaj zločin još niko nije odgovarao ni pred domaćim ni pred međunarodnim sudovima – podseća “Veritas”.

U Mašićkoj Šagovini je, prema popisu stanovništva iz 1991. godine, živelo 209 stanovnika, od kojih 189 ili 90 odsto Srba, 16 Hrvata i četiri Jugoslovena.

Dvadeset godina kasnije, po popisu iz 2011. godine u ovom selu je popisano sedam žitelja, i to dva muškarca i pet žena, bez oznake nacionalne pripadnosti.

(Srna)

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.