D.I.C. Veritas

Večernje novosti, 19.02.2016., Uhapšen monstrum iz Lore

Posle bekstva dugog 15 godina, u splitu je u petak ujutru uhvaćen zločinac Tomislav Duić. Tereti se za zlostavljanje zatvorenika od kojih su trojica ubijeni

U SPLITU je u ranim jutarnjim časovima u petak uhapšen Tomislav Duić (47), osuđen na osmogodišnju kaznu zatvora zbog zločina počinjenih u Lori 1992. godine nad srpskim civilima. Duić je bio u bekstvu punih petnaest godina, a policija ga je sačekala ispred njegovog stana u Jeretovoj ulici i sprovela u zatvor na Bilicama na izdržavanje kazne.

Za vreme ratova na ovim prostorima Duić je bio zapovednik Vojno-istražnog centra u Lori, a sudilo mu se zbog mučenja i ubistva civila u Lori, u predmetima koji su poznati kao “slučaj Lora 1 i 2”. Duićevo ime pominje se u oba predmeta, pa je u toku i novo suđenje, a na optuženičkoj klupi naći će se i mnogi koji su već osuđeni zbog zločina u splitskom zatvoru. U procesu “Lora 2” koji je u septembru prošle godine počeo na Županijskom sudu u Splitu, optužnica ga tereti za zlostavljanje zatvorenika od kojih su Bojan Vesović, Dušan Jelić i Vlade Savić ubijeni. Njihova tela su posle rata ekshumirana na području Livna. Među dokazima su i zapisnici sa ispitivanja 30-tak svedoka u Srbiji, Crnoj Gori i BiH.

- Ova vest je ohrabrila sve bivše zatvorenike Lore, a ima nas oko 60, koji već više od 20 godina čekamo na istinu i pravdu onoga što se tamo događalo, spremno očekujući i suđenje gde ćemo svi pred splitskim sudom posvedočiti o golgoti koju smo tamo preživeli za vreme dok je upravnik bio zloglasni Duić – kaže Vukan Kovač, predsednik Udruženja logoraša regije Trebinje, i sam bivši zatočenik “Lore”.

On ističe da je smešno komentarisati kako je Duić ustvari uhapšen na kućnom pragu kao i činjenicu da se toliko dugo “sakrivao”. To je uvek kod bivših logoraša izazivalo sumnjičavost, pogotovu jer još od ranije imaju dopis hrvatskog pravosuđa koje ih obaveštava da se “Lora 2” neće neće nastaviti dok Duić ne bude uhvaćen.

Nažalost, optužnica ni ovoga puta ne obuhvata “Loru” u toku celog njenog trajanja kao logora smrti i mučenja, sve do 1997. godine, već samo od aprila do avgusta 1992, tako da nije obuhvaćeno najmostrouznije delo Duića i njegovih saradnika, takozvanu nikšićko-šavničku grupu, njih 11 stradalnika.

Sredinom prošle godine uhapšen je i Emilio Bungur koji je takođe osuđen zbog zločina u Lori i koji je dugo vremena bio u bekstvu. Posle njegovog hapšenja Duić je bio jedini iz slučaja Lora koji je bio nedostupan hrvatskom pravosuđu.

Novo suđenje za Loru, za mučenja i ubistva ratnih zarobljenika, vodi se na splitskom sudu, uz mnogo proceduralnih odlaganja. Optužnica je podignuta pre sedam godina, a pre četiri godine je Vrhovni sud odobrio raspravu iako je Duić bio u bekstvu. Prva rasprava tako je bila u junu prošle godine, a mnoga braniteljska udruženja su protestovala što se slučaj Lora opet nalazi na sudu.

Prema podacima Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas”, kroz zloglasni splitski logor “Lora” prošlo je više od 1.500 Srba.

“PUCA” TVRĐAVA RATNIH ZLOČINA

HAPŠENjE Tomislava Duića, komandanta po zlu čuvenog logora “Lora” kod Splita koji je od januara 1992. do avgusta 1997. godine bio najmonstruoznije mučilište zatvorenika, među kojima su bili i crnogorski rezervisti, pripadnici JNA iz Nikšića i Šavnika, mirno je primljen među bivšim saborcima 12 ubijenih, (jedan se vodi kao nestao) i njihovim familijama. Radan Nikolić, predsednik Udruženja boraca ratova od 1990. Crne Gore, kaže, za “Novosti”, da je pravda vraški spora, ali i dostižna.

- Videćemo kako će se dalje stvari odvijati i hoće li Hrvatska smoći snage da dokaže krivicu Duića pod čijim mandatom su njegovi izabranici do ramena okrvavili ruke. Istraga o “Lori” nikada nije mrdnula s mesta i ovo je prilika da se konačno krene – kaže Nikolić. – Lora kao tvrđava ratnih zločina konačno je počela da puca. Javnost je znala da Tomislav Duić nije mrdao iz Hrvatske i samo je bilo pitanje vremena kada će biti uhapšen.

- “Lora” je imala status sabirnog centra u kome nisu registrovani mnogi zatvorenici ili je dokumentacija o njima naknadno uništena, a bilo je i slučajeva menjanja identiteta ubijenih. Postupak sa uhapšenim bio je koordiniran iz hrvatskog državnog vrha – smatra Radan Nikolić.

Zid ćutanja o “Lori” počeo je da se ruši zahvaljujući izveštajima specijalnih izaslanika UN, Međunarodnog crvenog krsta, ali i pisanih svedočenja bivšeg zatočenika Draga Bosnića, po nacionalnosti Hrvata, koji je nekadašnjoj Državnoj komisiji za razmenu saopštio stravičnu priču o stradanjima crnogorskih rezervista.

 

J. K. – V. KADIĆ

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.