D.I.C. Veritas

Večernje novosti, 22.02.2016., Hrvatski vrh znao za zločine

Istina o zločinima nad crnogorskim rezervistima u zloglasnom zatvoru “Lora” kod Splita sporo izbija na videlo. Likvidacijama prisustvovali i čelnici obaveštajnih službi i vojni policajci, koji su ih mučili

HAPŠENjE Tomislava Duića, komandanta po zlu čuvenog zatvora “Lora”, kod Splita, neće zaceliti duboke rane među saborcima i familijama ubijenih crnogorskih rezervista, pripadnika JNA iz Nikšića i Šavnika. Nastradalo ih je 11, dok se jedan još vodi kao nestao.

Oni malobrojni, koji su preživeli pakao splitskog kazamata, prosleđeni su u tamnice u Tomislavgradu (Duvnu) i Mostaru, gde su opet bili izloženi stravičnim mučenjima. Iskaz zapovednika vojne policije Šibenika, Marija Barišića, koji je 1992. godine bio u inspekcijskoj kontroli u “Lori”, da su devetorici rezervista dželati rezali uši, jezike i vadili oči, najbolje oslikava pakao kroz koji su morali da prođu.

SVEDOČENjA

Svedok 445/95-33: Uspeo sam da spazim tri Crnogorca od kojih je jednom pred mojim očima jedan vojnik nožem odsekao uvo, a drugome iskopao oko.

Svedok 510/96-13: Poznato mi je da je jedan rezervista iz Nikšića u “Lori” masakriran (odsečene su mu uši) i da je umro.


Ratku Simoviću su zlikovci otkinuli uvo, a nožem ga rezali po grudima i rukama. Borivoje Zirojević je, takođe, sečen nožem po grudima i uhu, dok mu je na čelu urezan krst sa dva “S”. Na teškim mukama izdahnuo je i Duško Duka Barović, koga su batinaši vezanog tukli do besvesti, a nožem rezali grudi, vrat i stomak.

Godine su prolazile, a prava istina o dešavanjima u “Lori” jedva da je izbijala na videlo. Zid ćutanja je počeo da se ruši zahvaljujući izveštajima specijalnih izaslanika UN, Međunarodnog Crvenog krsta, ali i pisanih svedočenja bivšeg zatočenika Draga Bosnića, Hrvata po nacionalnosti. On je tadašnjoj državnoj Komisiji za razmenu saopštio priču o stradanjima crnogorskih rezervista.

- U “Lori” smo svakodnevno zlostavljani i tučeni. Hranu smo dobijali uz batine i to tek svaki četvrti dan – posvedočio je Bosnić.

Sve što se dešavalo u logoru našlo se i u izveštaju tadašnjeg specijalnog izaslanika UN Tadeuša Mazovjeckog, od 17. novembra 1992. Dokument je prosleđen hrvatskom ministarstvima spoljnih poslova i odbrane. O istim dešavanjima je septembra 1993. sastavljen i zajednički izveštaj “Helsinki voča” i “Amnesti internešnela”, ali i brojni izveštaji Međunarodnog crvenog krsta i Dalmatinskog komiteta za ljudska prava.

Mario Barešić, bivši zapovednik vojne policije, kazao je istražnom sudiji u Splitu da je sedam Crnogoraca u “Lori” ubijeno i bačeno u Kevinu jamu na Kozjaku, kod Kastela, dok su dvojica razmenjena. Mediji su preneli njegovu priču.

- Likvidacijama su prisustvovali i čelnici obaveštajnih službi hrvatske vojske i vojni policajci, koji su učestvovali u mučenjima – naveo je tada Barešić.

Nešto kasnije, pukovnik Ivan Grujić, šef Ureda za zatočene i nestale Vlade Hrvatske, izjavio je da nema dokaza da su zarobljeni rezervisti bili u splitskom sabirnom centru?!

- Grujić je tom tvrdnjom stao u odbranu nekadašnje politike Hrvatske sa pečatom “Lore”, kao i zapovednika vojne policije generala Mate Laušića, upravnika logora Tomislava Duića i Ivana Krišta, koji je bio njihova “desna ruka” – tvrdi za “Novosti” Radan Nikolić, predsednik crnogorskog Udruženja boraca ratova od 1990.

- Ponavljam, “Lora” je od 1992. do 1997. bila pod direktnom nadležnošću vojne policije, čiji je vrhovni zapovednik bio Franjo Tuđman.

GONE SAMO CRNOGORCE

PRE desetak godina državni tužioci Crne Gore i Hrvatske, Vesna Medenica i Mladen Bajić, potpisali su sporazum o saradnji i gonjenju počinilaca krivičnih dela ratnih zločina, kao i zločina protiv čovečnosti i genocida.

- Tačkom 1. propisano je da se odredbe sporazuma primenjuju isključivo u predmetima krivičnih dela ratnih zločina, koji su počinjeni na području Hrvatske, odnosno prema njenim državljanima, a čiji počinioci imaju prebivalište ili državljanstvo Crne Gore. O gonjenju hrvatskih državljana u tom sporazumu nema ni jedne jedine reči – naglašava Radan Nikolić.

POMEŠANE KOSTI

JEDANAEST godina posle likvidacije u mestu Međe, nedaleko od mostarskog groblja, pronađena je skrivena humka u kojoj su u svezanom džaku bili natrpani ostaci 11 ubijenih rezervista iz Crne Gore. Ko zna da li bi one i tada bile pronađene da nije proradila savest jednog meštanina Hrvata, koji je istražiteljima pokazao mesto gde su završile mučeničke kosti boraca.

Kasnije je utvrđeno da su kosti više puta bile premeštane i mešane. Tako su kosti jednog borca bile rasute u četiri vreće!

V. KADIĆ

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.