D.I.C. Veritas

Večernje novosti, 22.08.2017, U Srbiji najmanje 15.000 civilnih žrtava rata

Fond za humanitarno pravo predstavio je izveštaj “Pravni i institucionalni okvir u Srbiji u pogledu prava i potreba civilnih žrtava rata” i naveo da se veliki broj onih koji su propatili diskriminiše

Procenjuje se da je u Srbiji najmanje 15.000 civilnih žrtava rata, a zbog manjkavosti definicije žrtve najveći broj nije prepoznat u okviru postojećeg zakona, rečeno je danas na predstavljanju izveštaja “Pravni i institucionalni okvir u Srbiji u pogledu prava i potreba civilnih žrtava rata” koji je izradio Fond za humanitarno pravo (FHP). 

Kako navode u FHP, postojeći pravni okvir u Srbiji diskriminiše veliki broj civilnih žrtava rata, kojih je desetostruko više od broja korisnika prava predviđenih zakonom.

Zato se FHP, kaže Milica Kostić iz te organizacije, zalaže za potpunu izmenu Zakona o pravima civilnih žrtava rata, jer, navodi, najugoroženiji ne mogu da ostvare minimum prava.

Taj zakon je, kaže, ostavio bez prava hiljade ljudi, među kojima i žrtve “Oluje” i dodaje da nigde u regionu status civilnih žrtava rata nije rešen idealno, ali da je, ocenjuje, u Srbiji njihov položaj najlošiji.

Kostić kaže da prava za civilne žrtve rata isključivo imaju oblik materijalne podrške ali i da ne postoje druge usluge socijalne zastite kao što su psihološka i integrativna podrška…

Problem je, kaže, što zakon kao žrtve ne prepoznaje žrtve silovanja, one koji su bili u logorima, porodice nestalih i sve one koji pate od psihičkih posledica.

Autor izveštaja Relja Radosavljević kaže da su uslovi za sticanje statusa civilne žrtve diskriminatorski u odnosu na vojne invalide, te da oni koji su stradali van Srbije, a njeni su državljani, nemaju prava po zakonu.

Na predstavljanju izveštaja o iskustvima u radu sa žrtvama silovanja u BiH i problemima govorila je socijalna psihološkinja iz nevladine organizacije Medika Zenica Lejla Heremić.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.