D.I.C. Veritas

Večernje novosti, 23.02.2017., Splitski sudija menja iskaze

Suđenje generalu Borislavu Đukiću u Hrvatskoj prepuno kršenja ljudskih prava. Predsedavajući Slavko Lozina koriguje izjave svedoka u korist tužilaštva

SUDIJA Slavko Lozina, koji sudi srpskom generalu Borislavu Đukiću pred Županijskim sudom u Splitu, iskaze svedoka u zapisnik unosi na takav način da oni dobijaju sasvim drugi smisao, koji ide isključivo u prilog tezama tužilaštva. Kako “Novosti” saznaju, izjave svedoka koje odgovaraju odbrani, sudija ispravlja i koriguje sve dok po njegovim specifičnim merilima ne postanu adekvatne za zapisnik.

Ovo je samo jedan od primera kao se generalu Đukiću drastično krše ljudska prava i da nema ni pravedno, ni pravično suđenje u Hrvatskoj. On je optužen za komandnu odgovornost zbog miniranja brane “Peruča”, a posle hapšenja u Crnoj Gori optužen je sa još osmoricom srpskih oficira i za komandnu odgovornost zbog dejstava JNA od 1991. do 1995. godine na području Sinja i Šibenika, što je, po tužbi, izazvalo civilne žrtve i rušenje naselja. Ta optužnica je u fazi potvrđivanja i na nju se odbrana žalila zbog nezakonitih dokaza. Uložili su i zahtev da se postupak Đukiću razdvoji od ostalih.

- Suđenje se ne snima, pa se iskazi svedoka posle diktiranja sudije ne prenose autentično, što može da ima ozbiljne posledice po odbranu, pošto su ti zapisnici jedini relevantan dokument – kaže nam advokat Radivoj Nikolić, jedan od Đukićevih zastupnika.

Advokat Nikolić ukazuje i da je Đukiću dozvoljeno da pogleda predmet “Peruča” tek dva dana pre pripremnog ročišta, iako je tražio mesecima ranije. Spise je mogao da vidi samo na dva sata, bez fotokopiranja.

- Iskazi devet svedoka tužilaštva još mu nisu dostavljeni iako ih je tražio 6. juna prošle godine – kaže Nikolić.

Branilac Željko Ostoja kaže nam i da Đukiću nije dozvoljeno da kopira ceo spis, već je selektivno dobijao dokumentaciju.

- Suđenje za “Peruču” mu se razvlači bez potrebe, jer je tužilaštvo predložilo 50 svedoka, a iz njihovih izjava se već zna da nemaju nikakva saznanja o umešanosti Đukića u miniranje brane – ukazuje Ostoja. – Onda sudija Lozina dopušta tužilaštvu da u zapisnik unosi nebitne činjenice, koje nemaju veze sa generalom, pa i time razvlače proces.

Branilac dodaje da je jedan svedok bez razloga proglašen zaštićenim i njegovo svedočenje je zatvoreno za javnost, iako to nije tražio – nije bilo pretnji ni njemu, ni porodici.

LOŠA MEDICINSKA NEGA

GENERAL Đukić dugo godina boluje od dijabetesa, ali u zatvoru u Splitu nema adekvatnu medicinsku pomoć. Tražio je lekarski preled kod specijaliste u decembru, ali mu je zakazan tek za mart. Odbijena mu je i molba da zbog bolesti dva puta dnevno izlazi na vazduh u šetnju

S. J. MATIĆ

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.