D.I.C. Veritas

Večernje novosti, 24.07.2018, Srbi u slavu ojkačke pesme: Održano “Sijelo tromeđe”

STRMICA - Pevači ojkačkih pesama i groktalica, diplari, guslari, zdravičari, horovi i folklorne grupe, okupili su se minulog vikenda, 24. put, u Strmici kod Knina, na tradicionalnom „Sijelu tromeđe“. Velika porta stoletnih crkava Svetog Jovana Preteče i Male Gospojine bila je premala da primi sve goste – iz Dalmacije, Like i Bosne. „Vrila“ je od pesme, života i razgovora.

Zov zavičaja i slava ojkačke pesme dozvali su mnogobrojne Srbe koji žive u Kninu i selima na padinama Orlovice, Derala, Dinare, Velebita, Svilaje…, one koji su odavno u beli svet otišli trbuhom za kruhom i pre 23 godine bežeći od zloglasne „Oluje“. Sreća, osmesi i neizmerno zadovoljstvo zbog ponovnog susreta krasili su njihova lica.

Jednu od najvećih kulturnih manifestacija Srba iz Hrvatske i Bosne, otvorio je Marko Jelić, gradonačelnik Knina. Brojni stariji učesnici ne skrivaju radost i iznenađenje. Kažu da ne pamte da je ovo saborovanje ikada otvorio prvi čovek Knina.

– „Sijelo tromeđe“ je zalog za budućnost zasnovan na tradiciji koju treba da čuvamo i gajimo – rekao je Jelić, pozdravljen dugotrajnim aplauzom.

– Dok gledam sve ove učesnike i goste, moram reći, i kao Kninjanin i kao gradonačelnik, da sam vrlo srećan.

Sa velike bine, začulo se, potom, zvonko ojkanje himne „Sijela“: „Volim Bosnu, u srcu mi Lika, Dalmacijo, ljubavi velika.“

Utihnu žamor. Pesma polete. Smenjuju se muške i ženske ojkačke grupe iz Drvara, Civljana, Udbine, Gračaca, Ličke Kaldrme, Korenice, Bačkog Jarka, Kranja, Kragujevca, Kostajnice… Hor Srpskog kulturnog društva „Prosvjeta“ iz Splita, folkloraši iz Beograda,…

– Nema ništa lepše od naroda koji se okuplja pod okriljem svojih svetkovina – veli Rade iz Knina.

– Pogledajte samo ove žene i muškarce što čuvaju ojkanje od zaborava. Čujte stare znalce kad sviraju diple, gajde, gusle, svirale. A dušu mi razgali ova mladež u nošnjama koja od malih nogu želi da sačuva svoju tradiciju. Sad sam siguran da je ojkanje večno, jer deca su garant budućnosti.

A da jeste tako, potvrđuju i mališani folklorne grupe pododbora Srpskog kulturnog društva „Prosvjeta“ iz Korenice. Buran aplauz izmamila je mala Milica Dragić (12) iz Batajnice koja u pevačkoj grupi „Izvor“ pri KUD „Cetina“ neguje izvorno žensko pevanje iz Vrlike, rodnog kraja svojih roditelja.

– Oduvek sam želela da naučim ojkačko pevanje – ponosno govori Milica.

– Učim ga od tri žene sa kojima pevam u grupi. Nije lako, ali meni srce zaigra.

Na „Sijelo tromeđe“ došli su i ojkači iz Kranja u Sloveniji, članovi Srpskog kulturno-prosvetnog društva „Sveti Sava“ koje danas broji 150 članova.

– Naše društvo je osnovano 1990. godine – priča Mladen Vranješ.

– Mi smo jedna od 12 sekcija, a u našoj muškoj pevačkoj grupi su Srbi poreklom iz Republike Srpske i Like. Okupila nas je ljubav prema ojkanju i groktalicama tipičnim za tromeđu Bosne, Dalmacije i Like. Čuvamo ih od zaborava, baš kao i tradiciju naših predaka.

Zaigraše članovi kulturno-umetničkih društava iz Beograda, Kistanja, Drvara… Ponese pesma gošći iz hora pododbora SKPD „Prosvjeta“ u Splitu. Organizatori zahvaljuju mnogobrojnim sponzorima, posebno “Večernjim novostima”.

„Nema raja bez rodnoga kraja,
nema sijela, nema običaja…“

Začu se ojkanje svih učesnika. Još jedno Sijelo zvanično je završeno. Ali, odmah, tu pod šatorima, nastavlja se narodno veselje, trajalo je do pred zoru…

Došlo novo doba

Grad Knin će podržavati ovakve događaje zato što nam je zajednički interes da na kulturi, koja je različita kod svakog od nas, gradimo naše zajedničko društvo – rekao je Marko Jelić, gradonačelnik Knina.

– Za sve postoji vreme i svaki posao pod nebom ima svoje doba. I sad je došlo novo doba. Na nama pojedincima je da izgradimo društvo kakvo treba da imamo.

Digitalizacija

Zbog važnosti očuvanja tradicije, ove godine ćemo napraviti audio-snimak cele manifestacije kako bismo, u digitalnom formatu, pohranili ovo bogatstvo narodnog stvaralaštva – kaže Igor Matijaš, jedan od organizatora ovogodišnjeg „Sijela“.

– Daćemo priliku i prostor svim stvaraocima koji izrađuju narodne rukotvorine u našem kraju da bi prikazali i promovisali svoje proizvode. Snimljeni materijal ustupićemo Ministarstvu kulture Srbije.

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.