D.I.C. Veritas

“Večernje novosti”, 26.04.2012. Povlačenje tužbi posle izbora?

Stao proces o vansudskom poravnanju sa Hrvatskom. Dva ministarstva pravde pregovaraju oko teksta Bilateralnog sporazuma o ustupanju postupaka za ratne zločine

DOGOVOR Beograda i Zagreba o povlačenju međusobnih tužbi za genocid sačekaće završetak izbornog procesa u Srbiji.

Ipak, dva ministarstva pravde vode pregovore oko usaglašavanja teksta Bilateralnog sporazuma o ustupanju postupaka za ratne zločine, koji se vode u Srbiji i Hrvatskoj. Parafiranje tog dokumenta, kaže za “Novosti” Slobodan Homen, državni sekretar u Ministarstvu pravde, glavni je preduslov za dogovor o vansudskom okončanju procesa pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

- Mi smo veoma zainteresovani za postizanje sporazuma o ustupanju predmeta za ratne zločine. Hrvatska protiv 1.500 Srba ima ovakve optužnice, a mi samo protiv 40 Hrvata. Blizu smo konačne verzije teksta, a kada se završe izbori, počeće i razgovori o povlačenju tužbi za genocid – kaže Homen.

Dok se čeka politički dogovor, naš pravni tim u procesu pred MSP nastavlja da se priprema za glavno ročište, koje bi trebalo da bude zakazano u prvoj polovini sledeće godine.

- U zavisnosti od toga koliko nam sud dodeli vremena za iznošenje argumenata, sortiraćemo i pripremiti najjače dokaze – kaže nam Savo Štrbac, iz “Veritasa”, član našeg pravnog tima pred MSP.

Za razliku od Štrbca, koji smatra da je za Srbiju bolje da se proces o optužbama za genocid dovede do kraja pred MSP, Milorad Pupovac, potpredsednik SDSS, zalaže se za vansudsko poravnanje.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.