D.I.C. Veritas

Večernje novosti, 27. 12. 2023, ZAGREB SE “ZAVETOVAO” NA ĆUTANJE O GENOCIDU: U Hrvatskoj proustaških provokacija više nego ranije

U GODINI kada je Hrvatska predsedavala Međunarodnoj alijansi za sećanje na Holokaust (IHRA), koju čini 35 država članica, bilo je više nego dosad proustaških provokacija i isticanja simbola prošlosti koji su doveli do Holokausta, a javnost o tome da je Hrvatska početkom meseca bila i domaćin skupa na ovu temu, gotovo da i nije znala. Anketa sprovedena posle zasedanja IHRA, pokazala je da građani nisu nigde pročitali tekst o tom skupu, i da ništa ne znaju o inicijativama koje su pokrenute.

Tako se pokazalo da je predsedavanje IHRA gotovo prošlo u ilegali, bar kada je reč o građanima Hrvatske. Većina nema pojma da je zatraženo od Hrvatske da mapira sve logore iz vremena NDH i da započne sa arheološkim iskopavanjem lokaliteta na prostoru Jasenovca i na Velebitu. Sa druge strane mediji su objavili opskurna “istraživanja” falsifikatora istorije koji tvrde da su zločine u ovom logoru smrti počinili antifašisti posle Drugog svetskog rata.

Javnosti nije saopšteno ni da je zatraženo od Hrvatske da znatno više novca uloži u Spomen-područje Jasenovac i promeni muzejsku postavku. Stidljivo je, tu i tamo, provučena inicijativa da se Memorijalni kompleks Jasenovac i spomenik “Kameni cvet” Bogdana Bogdanovića, prijave za Uneskovu listu svetske kulturne baštine. Uz to se uvek podvlači da je ta “preporuka pravno i politički neobavezna”. I sada, kada se hrvatsko predsedanje istekom godine bliži kraju, nema naznaka da se bilo šta menja, isto kao što ništa nije realizovano ni iz dogovora vlade i srpskih organizacija postignutog prošle godine.

Sa druge strane revizionisti su dobili krila, jer vlada nije donela ni striktnu zabranu isticanja ustaških simbola i pozdrava “Za dom spremni”. Taj “kolorit” je preovlađivao i u ovogodišnjoj Koloni sećanja u Vukovaru, a ceo hrvatski državni vrh išao je iza crnokošuljaša i crnih zastava na kojima je bio ispisan ustaški pozdrav.

- Hrvatsko predsedavanje IHRA kao da se nije ni dogodilo, ili, ako hoćete – bolje da se nije ni dogodilo. To je ispao samo još jedan sramotan događaj u nizu za Plenkovićevu vladu – komentarisao je za zagrebačke “Novosti” dr Ivo Goldštajn, jedan od najboljih poznavalaca istorijskih događaja koji su doveli do Holokausta i pogubljenja velikog broja Jevreja i Srba u NDH.

Goldštajn, kao i još neki stručnjaci, bio je isključen kada se pripremalo hrvatsko predsedavanje IHRA.

- Uvek sam naglašavao da se ustaški zločini ne mogu svoditi na Holokaust, na istrebljenje Jevreja, nego da se jasno mora govoriti i o genocidu nad Srbima, Romima i o masovnom zločinu koji je počinjen nad Hrvatima i drugima. I da NDH nije nikakva država hrvatskog naroda, nego zločinačka i izdajnička tvorevina – rekao je Goldštajn.

To se, nažalost, za vreme hrvatskog predsedavanja IHRA nije moglo da čuje, a još manje videti ili pročitati u medijima. Tako se više isticalo kako je Alojzije Stepinac bio “prijatelj Jevreja” i da je učinio mnogo da ih spase, a nigde nije naglašen genocid sproveden nad Srbima u NDH.

Istovremeno, brojne provokacije od pisanja gnusnih grafita do otvorenog skandiranja podrške ustaškom režimu na fudbalskim stadionima obeležile su godinu. Revizionisti su tvrdili da je Jasenovac bio radni logor, a da je crkva učestvovala u spasavanju kozaračke dece, čije su roditelje ubile ustaše. Uopšte nije spomenuto da su Srbi bili najbrojnije žrtve Jasenovca, a i Milorad Pupovac, predsednkik SNV-a, napominje da je izbegnuta rasprava o ustaškom genocidu nad srpskim narodom.

Bez obzira na to što je SDSS, kojem takođe predsedava Pupovac, u savezu sa HDZ-om, hrvatska vlada nije uradila ništa da se, osim deklarativno, osudi falsifikovanje prošlosti i spreči isticanje ustaških simbola. Zbog “mira u kući” pređeno je preko svega što se u novembru, na Dan sećanja, događalo u Vukovaru.

 
Jurica Kerbler - Od stalnog dopisnika Novosti ZAGREB

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.