D.I.C. Veritas

Večernje novosti, 28.06.2017, PRESUDA U HAGU: Holandija 30 odsto kriva za smrt 300 Bošnjaka

Apelacioni sud u Hagu odlučio da potvrdi prvostepenu presudu iz 2014. godine. Presuda je izrečena po tužbi udruženja “Majke enklava Srebrenica i Žepa

APELACIONI sud u Hagu potvrdio je presudu po kojoj je Holandija delimično odgovorna za smrt 300 Bošnjaka koji su 1995. godine proterani iz UN baze u Potočarima, a koja je bila pod kontrolom holandskog bataljona kada je Srebrenicu zauzela Vojska Republike Srpske.

Sud je utvrdio da je Holandija 30 odsto kriva za smrt 300 Bošnjaka jer, navodi se, nije sigurno da bi oni preživeli da su ostali u bazi. U presudi se navodi da je država Holandija dužna da isplati 30 odsto odštete porodicama žrtava, a tačan iznos će naknadno biti određen.

Presuda je pravosnažna, a izrečena je po tužbi koju je protiv Holandije podnelo Udruženje “Majke enklava Srebrenica i Žepa”. U presudi se navodi da su se holandski vojnici ponašali nezakonito kada su isterali Bošnjake iz baze u Potočarima. Oni su mogli da znaju da će VRS ubiti muškarce koji su se sklonili u bazu ukoliko budu primorani da izađu.

Utvrđeno je i da Holandija nije odgovorna za dela holandskog bataljona pre pada Srebrenice, jer se to događalo u okviru lanca komande UN. Holandija je oslobođena i optužbe za smrt izbeglica koje su potražile zaštitu u sigurnoj zoni Srebrenice.

Ova presuda predstavlja izuzetak od pravila da UN imaju imunitet od sudskog gonjenja i ovaj slučaj je jedinstven po tome što je jedna država iz mirovne misije UN pozvana na odgovornost.

Nakon presude Apelacionog suda, 206 holandskih mirovnjaka u UN tužiće svoju vladu zbog toga što ih je poslala da brane Srebrenicu 1995. jer je holandsko ministarstvo odbrane to nazvalo nemogućom misijom. Rečeno je da će svaki vojnik tražiti kompenzaciju od po 22.000 evra, dok ukupan iznos odštete iznosi oko 4,5 miliona evra.

Predsednica Udruženja “Majke enklava Srebrenica i Žepa” Munira Subašić kaže da je presuda sramna, jer je sva odgovornost prebačena na Srbe.

- Ipak, nisu se mogli oprati. Prihvatili su da su 30 odsto odgovorni, a ostaće zabeleženo da su ih majke tužile. Mi im nećemo halaliti, niti im oprostiti. Molićemo dragog Alaha da ih kazni. Osećam da je ovakva presuda doneta zato što smo mi muslimani – rekla je Subašićeva.

Potpredsednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić smatra da ova presuda predstavlja reciklažu ranijih sudskih odluka.

- To je recikliranje podeljene odgovornosti, s ciljem da stanje ostane nedefinisano – smatra Stevandić.

Na pitanje da li je sva odgovornost prebačena na Srbe, on kaže da je to učinjeno pre nego što je rat počeo.

- Privremenu istoriju pišu pobednici, a definitivnu istoričari – zaključio je Stevandić.

GRUJIČIĆ: BEZ SPOMENIKA ČURKINU

NAČELNIK Opštine Srebrenica Mladen Grujičić izjavio je da ta opština nije dala saglasnost za podizanje spomenika preminulom ruskom ambasadoru u UN Vitaliju Čurkinu u Srebrenici jer bi to, kako je rekao, samo doprinelo podizanju tenzija i novim razmimoilaženjima naroda koji tamo žive. Inicijativa za izgradnju spomenika stigla je pre oko mesec. Čurkin je bio izaslanik Moskve tokom pregovora za vreme sukoba u Jugoslaviji, od 1992. do 1994.

DODIK: OSEĆAJ PREMA SREBRENICI

KOMENTARIŠUĆI presudu, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da svi koji su doprineli “velikom zločinu u Srebrenici” ili su ga učinili treba da odgovaraju pred pravosudnim institucijama. – To je praksa koju ne treba napustiti sve dok je živ bilo ko od učesnika. Ako Holanđani misle da su doprineli zločinu, to je stvar njihovog pravosuđa – rekao je Dodik, dodajući da u Holandiji postoji neki osećaj prema srebreničkom zločinu, jer je tamo bio njihov bataljon.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.