D.I.C. Veritas

Večernje novosti, 28.07.2019, Srpski generali: Optužnica je poruka Hrvata uoči obeležavanja “Oluje”!

Generali koje Zagreb tereti za granatiranje Siska 1995. godine, za “Novosti”. Milan Čeleketić: Gađali su sa stadiona i ja sam im uzvratio. Slobodan Tarbuk: Da sam hteo, napravio bih od grada “tepsiju”

OPTUŽNICA Zagreba protiv kolega i mene je nova ustaška ujdurma, način da Srbima “čestitaju” zločin, kada su nas, 4. avgusta, isterali sa ognjišta. Mada sam znao za istragu protiv mene i mojih oficira, nisam verovao da će dići optužnicu. I oni su svesni činjenice da sam te 1995. od Siska mogao da napravim “tepsiju” samo da sam hteo, ali nisam.

Ovako je, na informaciju da je protiv njega podignuta optužnica u Hrvatskoj za ratni zločin granatiranja Siska, reagovao general Slobodan Tarbuk, nekadašnji zapovednik Banijskog korpusa. Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo za zločine tereti i generala Milana Čeleketića, bivšeg komandanta Srpske vojske Krajine, te pukovnike Žarka Gačića, Milorada Jankovića i Jovana Pavlicu.

Za “Novosti” je general Tarbuk potvrdio da je prošle godine dao iskaz našem tužiocu za ratne zločine koji je snimljen i poslat tužilaštvu u Zagreb:

- Nijedan vojnik ne bi trošio granatu od 34 kilograma da nije bilo vojnih ciljeva u Sisku. Takođe, da sam hteo da ubijam civile, rafineriju sam mogao da sravnim sa zemljom. Na nišanu sam imao rezervoar sa kiseonikom u sisačkoj železari, i jedna granata mi je bila dovoljna da se u ovom gradu na Savi napravi “Hirošima”.

General Tarbuk podvlači da su se oficiri SVK vojnički besprekorno ponašali i u “Bljesku” i u “Oluji”. Nisu želeli odmazdu, iako su bili svesni toga da je neprijatelj nadmoćniji. Vojnička čast ih je sprečavala da se svete hrvatskim civilima. Korektnost su očekivali i sa druge strane.

General Milan Čeleketić, komandant Glavnog štaba SVK do 1994, nije govorio u javnosti punih 25 godina. Ipak, za “Novosti”, je bio kratak:

- Neka oni rade svoj posao. Terete me da sam gađao stadion, a ne navode da su odande dejstvovali u “Bljesku”. Savest mi je potpuno mirna, sedim sa drugarima, uživamo u nedelji.

Kako saznajemo, oficirima koji žive u Srbiji prethodno su po zamolnici iz Hrvatske uzete izjave u Tužilaštvu za ratne zločine u Beogradu. Nezvanično saznajemo da nije realno da bi ijedan od njih mogao da bude izručen Zagrebu.

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo u optužnici tvrdi da su srpski zapovednici naredili 1. maja 1995. godine napad na Sisak, pri čemu su poginuli civili, a mnoge zgrade su oštećene. Sve se događalo u vreme hrvatske vojne akcije “Bljesak”, a nakon nje su zapovednici srpskih jedinica naredili granatiranje fudbalskog igrališta u Sisku sa okolnih banijskih brda. Na igralištu se, prema hrvatskoj verziji, održavao tradicionalni fudbalski turnir, a akcija je počela u 5.30.

U obrazloženju optužnice piše da su vojnici građali i oštetili više civilnih objekata na mestima gde nije bilo vojnih objekata i da je reč o odmazdi zbog operacija hrvatske vojske. U tom udaru na fudbalsko igralište i okolne zgrade poginula su četiri civila, a pet ih je ranjeno.

Istraga je počela još 2007. godine i obuhvatila je 39 osoba za koje se sumnjalo da su počinile ratni zločin u Sisku i okolnim gradovima. Županijski državni odvjetnik u to vreme, Stipe Vrdoljak rekao je da je policija podnela krivičnu prijavu za granatiranje Siska, a među prijavljenima je bio i Milan Kiković, za kojeg se tvrdilo da je učestvovao u formiranju srpskih vojnih snaga u tom kraju. Od tada do danas često se postavljalo u Hrvatskoj pitanje šta je sa optužnicom, koja se pojavila tek sada, sedmicu uoči obeležavanja “Oluje” u Hrvatskoj.

“ODREZALI” 20 GODINA

NEDOUMICA oko najnovijih hrvatskih optužnica ima mnogo, a jedna od njih je i ta što je ovim ljudima u susednoj republici već suđeno. Okružni sud u Petrinji izrekao je Tarbuku kaznu od 20 godina zatvora, jer je kao zapovednik garnizona u tom gradu 1991. godine naredio artiljerijsku paljbu. Milanu Čelekeliću sudilo se u odsustvu i za raketiranje Zagreba 1995. godine.

PAKAO “BLjESKA” I SISKA

U AKCIJI “Bljesak” maja 1995, prema podacima “Veritasa”, nastradalo je 283 ljudi, uglavnom Srba, među njima 56 žena i osmoro dece, dok se 129 osoba vodi kao nestalo. Niko od Hrvata nije odgovarao za taj zločin. Takođe, u Sisku je u drugoj polovini 1991. i u 1992. ubijeno ili nestalo ukupno 600 Srba.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.