D.I.C. Veritas

Večernje Novosti, 28.11.2023, HRVATSKA MORA DA OGOLI ZLOČINE U JASENOVCU: U Zagrebu se održava zasedanje IHRA, delegati posetili najmonstruozniji logor

HRVATSKA je na skupu IHRA (Međunarodna alijansa za sećanje na Holokaust), u Zagrebu, kojoj prisustvuje 120 državnih zvaničnika i stručnjaka iz 35 država, predstavila inovacije koje planira u okviru jasenovačkog Spomen-kompleksa. Kroz dodatna tekstualna objašnjenja i spomen-table, trebalo bi jasnije da se naglasi istorijski kontekst u kom se Jasenovac dogodio, činjenica da nije u pitanju izolovani logor, već deo sistema logora, kao i da se konkretizuje ko su bili zlikovci, a ko žrtve.

- Na prethodnom zasedanju IHRA, pre pola godine, konstatovano je da se iz aktuelne postavke ne vidi jasno istorijski kontekst, kao ni sva brutalnost i monstruoznost zločina. Pre svega, ne vidi se da je počinjen genocid, a ne ratni zločin, nad Srbima, Jevrejima i Romima, kao ni da je taj genocid osmislila i sprovela NDH, a ne ustaški režim – kaže za “Novosti” član srpske delegacije i direktor Muzeja žrtava genocida u Beogradu Dejan Ristić.

Zato bi u tom pravcu postavku trebalo dopuniti – preporuka je IHRE, i na tome sada rade hrvatski istoričari i muzeolozi. Na sledećem zasedanju, u Britaniji, Hrvatska, koja je ovoga puta bila domaćin i predsedavajući, podneće izveštaj dokle se stiglo sa izmenama.

Osim stručnjaka iz Muzeja žrtava genocida, srpsku delegaciju čine i predstavnici naših ministarstava spoljnih poslova i prosvete, kao i SPC. Ostale delegacije stručnjaka takođe su predvođene državnim zvaničnicima svojih zemalja, a dolaze mahom iz Evrope, ali i SAD, Izraela, Australije, Kanade, Argentine…

PREZENTACIJA O “SAJMIŠTU”

NAŠ ambasador Dragan Momčilović predstavio je na zasedanju u Zagrebu dokle su stigli radovi na formiranju Memorijalnog centra “Staro sajmište”. Pošto je obnovljena Centralna kula, sledeći na redu trebalo bi da budu Italijanski i Paviljon Nikole Spasića.

Sve ove delegacije obišle su pred početak zasedanja, u nedelju, Spomen-područje “Jasenovac”. U pitanju je najveća grupna poseta zvaničnika i vodećih svetskih stručnjaka fokusiranih na kulturu sećanja, jednom od najmasovnijih, a, po Ristićevim rečima, svakako najbrutalnijem gubilištu u Evropi tokom Drugog svetskog rata.

- Bila je ovo prvorazredna i značajna prilika da se vodeći stručnjaci neposredno upoznaju sa dramatičnim i razarajućim posledicama genocida počinjenog nad Srbima, Jevrejima i Romima. Jasenovačko gubilište ostavilo je snažan utisak na sve prisutne, mnogi su bili iznenađeni onim što su saznali, pa su prilazili članovima srpske delegacije i, u neverici, tražili još detalja. Obilazak je okončan odavanjem počasti i polaganjem cveća – kaže Ristić.

Većina delegacija bila je, kako saznajemo, bukvalno u šoku kada je shvatila kakve su monstruoznosti i bestijalnosti činjene u ovom kazamatu, kao i koliko je ljudi umoreno na najstrašnije načine. Većina do sada nije znala mnogo, a neki nisu znali gotovo ništa o sistemu jasenovačkih logora, posebno ne da je u njemu počinjen genocid, kao ni da su masovno stradala deca.

Zasedanje IHRA traje od 27. do 30. novembra, kada će sve delegate primiti hrvatski premijer i predsednik sabora. Zasedanja se organizuju dva puta godišnje, a prethodno je bilo u Švedskoj.

IHRA je, inače, organizacija koja okuplja predstavnike vlada i najistaknutije stručnjake iz 35 država. Srbija je postala punopravna članica 2011. godine. U pitanju je najznačajnija međudržavna organizacija koja se bavi istraživanjima i negovanjem kulture sećanja na Holokaust, Samudaripen (genocid nad Romima), ali i genocid nad Srbima, počinjene tokom Drugog svetskog rata.

Članovi naše delegacije na marginama skupa već su se sreli sa predstavnicima SAD, Poljske, Izraela, Francuske, Italije, Makedonije… Takođe su prisutnim delegatima dostavili najnovije publikacije Muzeja žrtava genocida na engleskom, koje se odnose na izložbe priređene u znak sećanja na albanske zločine počinjene nad Srbima i nealbancima na Kosovu, u Drugom svetskom ratu, kao i na masovni zločin u Kraljevu, 1941. godine.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.